Élet-Stílus

A történelmet is feltárja a Google

A Google lassan tényleg minden nap bemutat valamilyen fontos újdonságot. Mára az archívújságcikk-kereső jutott.

Az egyre kevésbé csak hagyományos keresőként működő cég közel 100 újsággal együttműködve indította el szolgáltatását, amely segítéségével a lapok archív példányaiban olvasgathatunk.

A projekt egyelőre inkább „kisebb” lapoktól kapott bizalmat, mint a Pittsburgh Post-Gazette és a The Quebec Chronicle Telegraph. Az újságok anyagai azonban nem lebecsülendőek. A szolgáltatás bemutatóján az amerikai Holdraszállást vették elő mint meghatározó sajtómomentumot. Az újságcikkek lapozgatása jól érzékelteti az akkori világ kulturális környezetét, a megjelent fotók, esszék, de még a reklámok is életszerűen adják vissza az akkori hangulatot.

A Google nagyratörő tervei közt egyébként az szerepel, hogy a világ milliónyi újságának minden tartalma elérhető legyen. Mint blogjukon írták, szeretnék, ha minden kis városi lap és minden országos magazin tartalma elérhető lenne a világon bárkinek.

A projekt egyébként a kiterjesztése annak, ami során a The New York Times és a The Washington Post cikkeit digitalizálták és tették kereshetővé többségében fizetős módón.

’56 a Világban

A lapon például a „Hungary” keresésre az 56-os események elevenednek
meg. Érdekes, hogy az amerikai lapok milyen momentumokat tartottak
fontosnak, hogyan ítélték meg a forradalmat.


A St. Petersburg Times cikke (forrás: google archive)

A St. Petersburg Times cikke (forrás: google archive)

A cég a porjekthez egy új programot fejlesztett, amely képes azonnal arra a területre navigálni az olvasót, ahol a keresett kifejezés található. A cég reklámjai természetesen megjelennek az oldalon az AdSenese segítségével, és ennek bevételén osztozik a cég a kiadókkal. Úgy gondolják, hogy mindez rengeteg új olvasót generálhat akár a lapoknak is, mindenki megismerheti az egyes lapok stílusát.

A legrégebbi Észak Amerikai lap, a The Quebec Chronicle-Telegraph – amelyet 1764-ben adtak ki először – főszerkesztője szerint mindez fordulópontja lehet az iparágnak, mert olyan hatalmas mennyiségű értéket tesz elérhetővé, amely eddig csak tétlenül várakozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik