Élet-Stílus

Emelt fővel járhatnak a disznók

Honnan a disznók rossz hírneve? Valóban olyan gátlástalan zabagépek volnának? Miért kiáltják ki őket konoknak, koszosnak és lustának? Talán azért, mert nem ismerjük őket eléggé. Látszólag ugyanis a malacok boldogan hemperegnek a sárban, átalusszák a fél napot és megesznek sok olyasmit, amit az ember a szemétbe dob.

„Naptejet” használnak

A disznóknak nincsenek verejtékmirigyei, így sárban vagy vízben kénytelenek lehűteni magukat, ha túl meleg van. Emellett a sár számukra „naptej”, amivel rózsaszín bőrüket a leégéstől óvják. Sőt, a sár védi őket a legyektől és parazitáktól is. Nos tehát, ezért mocskosak ők. Szinte minden emberi kultúra tart bizonyos állatokat tisztátalannak vagy undorítónak. Ennek egyik oka lehet, hogy az ókori ember még nem rendelkezett elegendő tudással arról, hogyan készítsen és tartósítson állati eredetű élelmiszert. A disznóhús például megbetegít, ha nem sütik meg megfelelően, míg a marha „félig átsütve” is fogyasztható.

Túl intelligens ahhoz, hogy így tartsuk (forrás: CIWF)

Túl intelligens ahhoz, hogy így tartsuk (forrás: CIWF)

Egy bibliai történetben ők vették át az őrültektől a démonokat. Dante Isteni színjátékában a kapzsiság vétkéért bűnhődők bugyrában is egy disznóval – Ciaccio-val – találkozunk. De még a korai etológusok nézetei sem álltak távol Dante véleményétől. Thomass Bewick, ismert 18. századi etológus és farmer leírásában a malacok „a legvisszataszítóbb és legmocskosabb állatok (…) étvágyuk mértéket nem ismer”.

Természetes szükségletek

Az egyetlen, ami ma javít a disznók méltatlan megítélésén az csupán az, hogy ők szolgáltatják nekünk a szalonnát… Az, hogy a több évszázados „rossz sajtó” miatt a disznókat a legkülönfélébb sértésekkel kapcsolták össze, nem meglepő. Ami talán nehezebben érthető, hogyan ragadhatott ennyire a sárba a malacok megítélése az emberrel való több ezer éves kapcsolata ellenére? Ma körülbelül 1.3 billió malacot tartanak az emberek a világon. A Compassion in Wold Farming becslései szerint ezeknek az állatoknak legalább a fele intenzív rendszerű gazdaságokban él, melyek nagyon gyakran nem fordítanak kellő figyelmet az állatok jóllétére.

Ma a disznók azért születnek, hogy kolbász, bőrtáska vagy – egyre növekvő mértékben – szervdonor váljék belőlük. Túl gyakran tartják őket túl kicsi ketrecekben és túl gyakran vetik alá őket fájdalmas csonkításoknak. Az állatok jólétét tiszteletben tartó állattenyésztés azt jelenti, hogy szem előtt tartjuk természetes szükségleteiket, ismerve nem túl távoli rokonuk, a vadkan normális életvitelét. Azt jelenti, lehetőséget adunk a malacoknak kielégíteni társaság iránti igényüket, kifejezni magas intelligenciájukat, hihetetlen kíváncsiságukat.

A kutyáéhoz mérhető intelligencia

A szabadban a disznók magas fűben és nyirkos erdők mélyén időznek, főleg tölgyerdőkben, lévén imádnak makkot rágcsálni. A kismalacok a mamájuk mellett maradnak, gyakran egészen addig, amíg a mama újabb kicsiket hoz a világra. Sőt, a nőstények maradnak akár 2 éves korukig is, amikor már saját kölykeik lesznek. Általában 2-4 nőstény alkot egy kisebb csoportot, a kanok inkább csak párzási időszakban csatlakoznak hozzájuk. Az idősebb kocák viszont matriarchális szerepet töltenek be a csoportokban, rajtuk áll, merre járnak, hol alszanak.

Túl intelligens ahhoz, hogy így tartsuk (forrás: CIWF)

Túl intelligens ahhoz, hogy így tartsuk (forrás: CIWF)

Folyamatosan kommunikálnak egymással röfögések, visítások és vinnyogások egész kis koncertjével. Vannak kutatók, akik úgy gondolják, megfejtették a malacok nyelvét, sőt, vannak, akik különböző dialektusokat és akcentusokat tudnak megkülönböztetni. Nagyon fejlett a szaglásuk, sőt, jól teljesítenek különböző szagok memorizálásban és felismerésében. Ennek köszönhető, hogy képesek szarvasgombát keresni az emberek számára is.

Mindenevők. Megesznek szinte bármit a gyökerektől a kígyókon és csigákon keresztül egészen a rágcsálókig. Gyomruk viszont egészen kicsike, így nagyjából folyamatosan enniük kell. Életük végére (12-15 év) elérhetik a 455 kg-os súlyt is. Összesen napi 12 órát alszanak. Egymás hegyén-hátán, lomblevelekből vagy szalmából tákolt puha fekhelyeken, amik melegen tartják őket. A kutatók gyakran hangsúlyozzák, hogy a disznók még a kutyáknál vagy macskáknál is könnyebben taníthatók, sőt, egy híres kísérlet bizonyítja, hogy a malacok intelligenciája a kutyáknál sokkal inkább a főemlősökéhez hasonlítható.

segítségre várnak

Emelt fővel járhatnak a disznók 3

Ide kattintva megtekintheti a Mentsvár Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.


Emelt fővel járhatnak a disznók 3

Ide kattintva megtekintheti a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesülettől örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.


Emelt fővel járhatnak a disznók 3

Ide kattintva megtekintheti a Tappancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.


Emelt fővel járhatnak a disznók 3

Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik