Élet-Stílus

Thaiföldön ragadnak a turisták

Turisták ezrei nem tudtak továbbutazni Thaiföld közkedvelt üdülőhelyéről Phuketről és a szomszédos üdülővárosból - közölték turisztikai tisztviselők szombaton, egy nappal azt követően, hogy a kormányellenes tüntetők erőszakos megmozdulásai miatt bezárták a környék repülőtereit.

A kialakult helyzet miatt eddig egyetlen egy magyar állampolgár sem fordult segítségért Magyarország bangkoki képviseletéhez.

Phuket és Krábi repülőterek azt követően váltak a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) jobboldali ellenzéki párt tüntetései célpontjává, hogy támogatóik ezrei összecsaptak a rohamrendőrökkel a miniszterelnöki hivatalnál a thaiföldi fővárosban, Bangkokban.

A PAD hívei, akik Szamak Szundaravedzs miniszterelnök távozását követelik, valósággal megszállták a két repülőtér kifutópályáit, lezárták az odavezető utakat. Hasonló volt a helyzet hatjaji légi kikötőjében, de ez utóbbit szombaton megnyitották a forgalom előtt. Szundaravedzs szombaton újra megerősítette, hogy nem mond le, nem enged az ellenzék követelésének.

15 ezer turista vár

Vicsa Nurnlop, a phuketi repülőtér igazgatója elmondta, hogy a tüntetők szombaton folytatták előző nap megkezdett tiltakozó akciójukat, és nem hajlandók tárgyalni a hatóságokkal a reptér megnyitásáról. Eddig mintegy száz járat maradt ki, amelynek 25 százaléka külföldi volt. Mintegy tizenötezer turista kényszerül várakozásra – tette hozzá.

Eddig egyetlen magyar állampolgártól sem érkezett segélyhívás Magyarország bangkoki képviseltéhez – mondta Balogh András nagykövet. Ebben közrejátszott az is, hogy a képviselet honlapján figyelmeztették a térségbe készülőket. A diplomata ugyanakkor elmondta, hogy az országban kialakult helyzet nem veszélyezteti a turistákat sem Phuketben, sem Bangkokban, sem Thaiföld már területén.

A képviselthez semmiféle olyan atrocitásról nem érkezett hír, amely arra mutatna, hogy külföldiek belekeveredtek volna, vagy külföldiek ellen irányult volna – hangsúlyozta Balogh András.

Rosszat tesz a turizmusnak

Szuparuak Szurangkua, a Thaiföldi Utazási Ügynökségek Szövetségének igazgatója közölte, hogy rossz idők köszöntenek rájuk, mert az európai utazási irodák más úti célokat választanak majd az év további részében. “Aggódunk, hogy a tüntetésekről a tömegtájékoztatási eszközökben megjelenő felvételek hatására más úti célokat, Balit és Vietnamot választanak majd az utazási irodák”.

Thaiföldnek tavaly 16 milliárd dolláros bevételt – az ország bruttó hazai termékének egy hatodát – jelentette a turizmus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik