Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: elbukták az elődöntőt a szerbek

Hatalmas meglepetésre az amerikai férfi vízilabda-válogatott legyőzte a szerbeket az elődöntőben, így velük játszik a döntőben a Kemény-csapat. Több mint 12 ezer kilométer megtétele után megérkezett Pekingbe Diego Ballesteros spanyol amatőr kerékpáros. Hírek, érdekességek Pekingből.


Maradona az argentinokkal edzett

Diego Maradona is részt vett a pekingi olimpia szombati, Nigéria elleni döntőjére készülő címvédő argentin labdarúgó-válogatott pénteki edzésén. Az argentinokat 1986-ban zseniális játékával vb-címhez segítő Maradona előbb közös fotózással dobta fel az amúgy sem mélyponton lévő utódok hangulatát, majd maga is beszállt a gyakorlásba: több szabadrúgást is megeresztett a 16-os környékéről, nem kis nyújtózásokra késztetve Romerót, az első számú kapust.

Maradona együtt él az olimpiai válogatottal (Getty)

Maradona együtt él az olimpiai válogatottal (Getty)

Ezt követően hosszasan beszélgetett leendő vejével, Sergio Agüeróval, Giannina nevű lányának vőlegényével, és arra kérte, hogy ismételje meg a brazilok elleni elődöntőben nyújtott remek teljesítményét. Maradona bízik honfitársaiban, de azért óvatosságra intette őket Nigéria ellen. Már csak azért is, mert 12 évvel ezelőtt Atlantában éppen az afrikaiak győzték le az argentinokat az olimpiai döntőben.

Közben az argentinok továbbra is a brazilok ellen az elődöntőben aratott történelmi 3-0-ás győzelem bűvöletében élnek. Az olimpiai faluba látogató Pelét is meglepte egy Buenos Aires-i újságíró és egy zsebkendőt nyújtott át neki, hogy “felszárítsa könnyeit”. A “Fekete Gyöngyszem” meglehetősen rossz néven vette az argentin “ajándékot”.

Vérten Orsolya az All Star-csapatban

Vérten Orsolya bekerült a pekingi olimpia női kézilabdatornájának All Star-csapatába. A magyar balszélső részleges bokaszalag-szakadás miatt nem játszhat a Koreai Köztársaság elleni, szombati bronzmérkőzésen.
A pekingi torna All Star-csapata:
Kapus: Katrine Lunde (norvég)
Jobbszélső: Ramona Maier (román)
Jobbátlövő: Irina Bliznova (orosz)
Irányító: O Szeong Ok (dél-koreai)
Balátlövő: Ljudmilla Posztnova (orosz)
Balszélső: VÉRTEN ORSOLYA
Beállós: Else-Marthe Sörlie-Lybekk (norvég)

Három testvér három érme

Olimpiatörténeti sikert értek el Pekingben az amerikai színekben tekvondózó Lopez-testvérek. A nicaraguai származású Steven, Mark és Diana Lopez is dobogós helyezést szerzett, így az ötkarikás játékok históriájában ők az első olyan testvérhármas, amely ugyanazon az olimpián érmes. Lopezék korábban azt a bravúrt vitték véghez, hogy mindannyian aranyérmesek voltak a 2005-ös madridi világbajnokságon, ám most egyiküknek sem sikerült megnyernie saját kategóriáját. A 26 éves Mark második lett a 68 kg-ban, a 29 esztendős Steven harmadikként végzett a 80 kg-osok, akárcsak a 24 éves Diana a női 57 kg-osok versenyében.

Bombameglepetés a pólótornán

A vasárnap magyar idő szerint 9:40 órától esedékes döntőben a várakozással szemben nem Szerbia, hanem az Egyesült Államok válogatottja lesz a magyar csapat ellenfele, miután a másik elődöntőben az amerikai együttes – hatalmas meglepetésre 5 góllal – diadalmaskodott a délszláv alakulat felett.

A mérkőzés az első két negyedben kiegyenlített csatát hozott, a harmadikban azonban a remek emberelőnyös játékának köszönhetően az amerikaiak 7-4-re elhúztak. A hajrában a szerbek nemhogy szépíteni nem tudtak, de még tovább nőtt a különbség.


A szerbeknek esélyük sem volt az USA csapata ellen (MTI/EPA)

A szerbeknek esélyük sem volt az USA csapata ellen (MTI/EPA)


Kórházban a német kenus

Kórházba kellett szállítani Tomasz Wylenzek német kenust, aki párjával, Christian Gillével ezüstérmes lett C-2-1000 méteren. Wylenzek a célba érkezés után rosszul lett, és mentővel kórházba vitték, ahol intravénás kezelést kapott. A kiszáradás veszélye megszűnt, az éremosztásról lemaradt versenyző állapota stabil. Ebben a számban a fehéroroszok diadalmaskodtak, míg a Kozmann György, Kiss Tamás egység – nagy meglepetésre – harmadik lett.

Visszavont dél-koreai fellebbezés

A Dél-Koreai Kézilabda Szövetség visszavonta fellebbezését, amelyet eredetileg azért adott be, mert a csapat szerint a norvég női válogatott a csütörtöki elődöntőben még a játékidő letelte előtt dobta a továbbjutását érő gólt. Így aztán végérvényesen eldőlt, hogy az ázsiai együttes lesz a magyarok ellenfele a szombati bronzmérkőzésen – olvasható a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) honlapján.

Az IHF első fokon még elutasította az óvást, de a dél-koreaiak fellebbeztek. A másodfokú testület ülésekor azonban az illetékesek jelezték, hogy a beadványt visszavonják.
Az ázsiaiak eredetileg azért protestáltak, mert szerintük 28-28-as állásnál Gro Hammerseng a dudaszó után talált be.

Pelé az olimpiai faluban

Pelé pénteken látogatást tett a pekingi olimpiai faluban és találkozott a polgármesterrel, aki a megbeszélésen kifejtette: reméli, hogy Brazília segít a kínai labdarúgás színvonalának fejlesztésében. A brazil futball-legenda Csen Cse-li asszonynak egy, az aláírásával ellátott labdát adott ajándékba, a polgármester pedig a kínai nagy fal modelljével lepte meg a “Fekete Gyöngyszemet”. A brazil válogatott pénteken a bronzéremért játszik Belgiummal.

Pelé a női finálé után, amelyet a brazilokkal leveszítettek az USA csapat ellen (MTI/EPA)

Pelé a női finálé után, amelyet a brazilok elveszítettek az USA csapata ellen (MTI/EPA)

Blonszka érem nélkül

A várakozásoknak megfelelően doppingvétség miatt elvették az ukrán Ludmilla Blonszka pekingi olimpián hétpróbában szerzett ezüstérmét, miután a B próba is igazolta, hogy az atléta szervezetében metiltesztoszteront találtak. A versenyzőt 2003-ban doppingvétség miatt már eltiltották két évre, így amellett, hogy elveszik az érmét, örökös eltiltás várhat rá.

Jól mennek a szuvenírek

Az olimpiának köszönhetően óriási forgalmat könyvelnek el a pekingi szuvenírboltok. Bevételük az év első fél évében 2,3 milliárd jüant (345 millió dollárt) tett ki. Az olimpia hivatalos szuvenírboltjában, amely Peking legnagyobb ajándékboltja, a játékok kezdete óta naponta 70-80 ezer ember vásárol.
Az üzlet vezetése elhatározta, hogy a nagy forgalom miatt két órával megnövelik a nyitvatartási időt. Napi bevételük 5 millió jüan, ami 20-30 százalékkal több, mint az olimpiát megelőző időszakban. A szervezőbizottság (BOCOG) nyilvánosságra hozta, hogy emléktárgyakat márciusig árusítanak 6300 boltban.

Bolt tiszta!

A NOB sportolói bizottsága kiáll a pekingi játékokon a 100 és 200 méteres síkfutást egyaránt világcsúccsal nyerő jamaicai Usain Bolt mellett, akit többen doppingolással vádoltak meg. „Bolt tiszta! Ez a véleményünk. Egyszerűen mindenkinél gyorsabban reagál, és mindenkinél gyorsabb” – mondta a szervezet elnöke, a namíbiai Frankie Fredericks, aki maga is atléta volt. Hozzátette: a sportolók 99,9 százaléka nem használ doppingszereket.


Vérten nem játszhat a bronzmeccsen

Részleges bokaszalag-szakadása van Vérten Orsolyának, így a magyar női kézilabda-válogatott szélsője nem játszhat szombaton a Koreai Köztársaság elleni bronzmérkőzésen.

A győri játékos az oroszok elleni csütörtöki elődöntőn sérült meg, és 2-3 hétig nem léphet pályára. Az irányító Görbicz Anita sem teljesen egészséges, a jobb válla annyira fáj, hogy a játékos csak beszűkült mozgásokat tud végezni, és a combjára is kapott egy ütést. Hajdu János szövetségi kapitány együttese szombaton, magyar idő szerint 7:30-kor játszik a 3. helyért.


Vérten a csapat egyik legjobbja volt Pekingben (MTI)

Vérten a csapat egyik legjobbja volt Pekingben (MTI)


Olasz győzelem 50 kilométeren

Az olasz Alex Schwazer nyerte az 50 kilométeres gyaloglást. A 2007-es és a 2005-ös vb-bronzérmes versenyző 3:37:09 órás olimpiai rekorddal győzött. Mögötte az ausztrál Jared Tallent végzett a második, az athéni játékokon ezüstérmes orosz Gyenyisz Nyizsegorodov pedig a harmadik helyen.

A csütörtöki szakadó esőben rendezett női gyaloglással ellentétben a férfiaknak a tikkasztó hőséggel is meg kellett küzdeniük. Az extrém körülmények között Czukor Zoltán (46.)
a célba érkezők közül egy vetélytársát tudta megelőzni, igaz, heten feladták a versenyt, míg öt indulót kizártak.

Taormina nem hős, csak elszánt

Sheila Taormina az első nő, aki három különböző sportágban szerepel olimpián. A 39 éves sportember 1996-ban, Atlantában aranyérmes volt a 4×200 méteres amerikai gyorsúszó váltó tagjaként, 2000-ben és 2004-ben viszont már triatlonistaként versenyzett, Sydney-ben hatodik, Athénben a 23. lett.
Négy éve világbajnokságot nyert az olimpiai távon. Most öttusában bizonyítana. Ezt a sportágat 2005-ben kezdte, és három számban mindent az alapoktól kellett megtanulnia.

Hogy gyorsan tanul, azt már 2006-ban egyértelművé tette, amikor alig másfél éves gyakorlás után az acapulcói Világkupa-versenyen harmadik helyen végzett. Tavaly, a berlini világbajnokságon befért az első tízbe, kilencedik volt, Pekingben pedig olimpiai közegben szeretne valami hasonlót elérni.

Három sportágban is versenyképes (AP)

Három sportágban is versenyképes (AP)

Biciklivel Pekingbe

Több mint 12 ezer kilométer megtétele után megérkezett Pekingbe Diego Ballesteros spanyol amatőr kerékpáros, aki május 1-jén indult Zaragozából és azóta végigkerekezte a „selyemutat”. A sportember különleges túrájának kulturális küldetése is volt: nyár két legnagyobb eseményét, a zaragozai Expót és a pekingi olimpiai játékokat kívánta „összekapcsolni”.

Mint blogjában olvasható, közel négyhónapos útja során összesen 633 órát pedálozott, miközben 16 országot érintett és összesen 89 041 méter szintkülönbséget győzött le. Ballesteros számára nemcsak a hatalmas távolság megtétele jelentett nagy kihívást, hanem elmondása szerint legalább ekkora feladat volt az is, hogy megküzdjön a kínai bürokrácia útvesztőivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik