Élet-Stílus

Részleges holdfogyatkozást láthattunk – olvasóink fotóival

Augusztus 16-án éjszaka és 17-én éjfél után láthattuk az év második holdfogyatkozását, melyet az FN Tudósítók is megörökítettek.

A fogyatkozás látványos része fél tíz körül kezdődött, amikor is a Hold lassan átszelte a földárnyék északi részét, miközben a korongjának északi csücske végig kilógott belőle. A fogyatkozás előrehaladtával a teljes földárnyék a Hold egyre nagyobb részét fedte le. Ez a természeti jelenség több, mint három órán át tart. Hazánkból 81 százalékos részleges holdfogyatkozást láthattunk. A részleges holdfogyatkozás 21 óra 35 perckor kezdődött, maximális fázisát 23 óra 10 perckor érte el és 0 óra 44 perckor ért véget.

Nézze meg az FN Tudósító (theholygrail) felvételeit!

Nézze meg az FN Tudósító (theholygrail) felvételeit!

Ebben a hónapban már szemtanúi lehettünk egy napfogyatkozásnak. Augusztus 1-én ugyanis részleges napfogyatkozás volt látható hazánkban, melyről az FN és az FN Tudósító is beszámolt. A szakemberek szerint azonban nem számít különlegesen ritka csillagászati eseménynek, ha egyazon hónapban játszódik le egy nap – és holdfogyatkozás.

Nézze meg az FN Tudósító (Midor) felvételeit!

Nézze meg az FN Tudósító (Midor) felvételeit!

Akik elszalasztották a mostani holdfogyatkozást, azok se adják fel: a következő, hazánkból is látható részleges (7 százalékos) holdfogyatkozás 2009. december 31-én, míg a következő teljes fogyatkozás 2010. december 21-én lesz látható.

Nézze meg az FN Tudósító (hcsenge) beszámolóját!

Nézze meg az FN Tudósító (hcsenge) beszámolóját!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik