Élet-Stílus

Kellemetlen meglepetés az olimpián

Káté Gyula meglepetésre a 32 között kiesett a férfi ökölvívók 64 kilogrammos kategóriájában, miután az első körben pontozással kikapott az ír John Joyce-tól.

Az Athénban még könnyűsúlyban (60 kg) indult, és ebben a kategóriában világbajnoki harmadik, kisváltósúlyban pedig Eb-harmadik Káté számára a papírforma alapján nem jelenthetett gondot az ír rivális, aki nemzetközi szinten nem rendelkezik jelentős eredményekkel – a tavalyi, chicagói vb-n elért 33. hely a legjobbja. Ott éppen a magyartól kapott ki.

Kátéé volt az első pont, ezután azonban Joyce pillanatai következtek, és az első menet után ő vezetett 3-2-re. A második felvonásban sem változott a helyzet, a magyar öklöző ugyan egyenlített, de riválisa is ugyanúgy kezdeményezett és talált is, így a „félidőben” 5-4 volt az állás az ír javára.

Káté Gyula máris búcsúzott (MTI)

Káté Gyula máris búcsúzott (MTI)

Káté a folytatásban sem találta az ellenszert a mozgékony riválisra, akinek gyakorlatilag minden ütéséért pontot adtak a bírók, s a befejező menet előtt magabiztosan, 8-4-re vezetett.

A záró két percben az ír bokszoló már csak arra törekedett, hogy megtartsa előnyét, s ez sikerült is neki, mert a magyar hiába üldözte, csak egyszer tudta eltalálni.

Káté Gyula tehát – csakúgy, mint négy esztendővel ezelőtt Athénban – már az első fordulóban búcsúra kényszerült.

64 kg, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
John Joyce (ír)-Káté Gyula 9-5

Nyilatkozatok

Káté Gyula:
„Nem tudom, hogy mi történt. Korábban háromszor bokszoltam az írrel, és mindháromszor könnyedén vertem meg. Akkor nem volt kellemetlen a stílusa, most igen.”

Balzsay Károly szövetségi kapitány:
„Gyuszi ugyanúgy bokszolt, mint eddig Joyce ellen, de ezúttal nem sikerült győznie. Kétszer annyit ütött, mint az ellenfél, mégis az ír kapta mindig a pontokat. Az is érdekes, hogy a bíró legalább nyolcszor rászólt Joyce-ra, de egyszer sem intette meg. Természetesen csalódás ez a korai búcsú.”

John Joyce:
“A második menet végén belenéztem ellenfelem szemébe. Láttam, csodálkozik, hogy még mindig a ringben vagyok”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik