Élet-Stílus

Egymást figyelmeztethetik a dugóba került autósok

Hat hónapon belül külön rádiófrekvenciát biztosítanak az EU-ban az autósoknak, amelyen autóstársaikkal tudnak kapcsolatot létesíteni, illetve amelyen keresztül a forgalomirányító központok is beszélni tudnak a járművezetőkkel.

A külön hullámsávon – 30 Mhz sávszélesség az 5,9 Ghz-es tartományban – a forgalomirányító központok kapcsolatba léphetnek egy bizonyos útszakaszon haladó autókkal, figyelmeztethetik vagy elkerülő útra irányíthatják a vezetőket, illetve az autósok maguk is tájékoztathatják egymást balesetekről, forgalmi dugókról vagy veszélyes időjárási körülményekről.

A dpa hírügynökség értesülése szerint a megfelelő készülékek azonban csak 2010-ben vagy 2011-ben jelennek meg a piacon. Az EU-bizottság szerint ez a befektetés jelentős megtérülést hozhat ahhoz képest, hogy az EU-ban az autósok a vezetési idő 24 százalékát dugókban töltik, és ennek költsége 2010-re elérheti a 80 milliárd eurót.

Az új autós távközlési rendszer biztonságosabbá és könnyebbé teheti az autóvezetést: 2006-ban több mint 42 ezer ember vesztette életét, és több mint 1,6 millió sérült meg közlekedési balesetben az EU-ban, és naponta átlagosan 7500 kilométer a dugók hossza az EU útjain, olvasható a bizottság közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik