Élet-Stílus

Massa: kegyetlen a versenyzés (videó)

A Ferrari, főképp Felipe Massa szomorúan távozhatott a Hungaroringről a Magyar Nagydíj után, a kis brazil a biztos győzelmet vesztette el egy motorhiba miatt. Räikkönen az időmérős teljesítményen szeretne javítani. Hamilton sportszerűen elismerte, hogy Massa jobb volt, és még őrült is az ötödik helyének.

Felipe Massa a Magyar Nagydíjon a 17. helyen végzett. Papíron ez nem sokat mond, de a verseny egészen más képet mutatott. A brazil versenyző a harmadik helyről rajtolva elképesztő tűzzel és erőszakossággal előzte meg mindkét McLarent, egyenlítve Lewis Hamiltonnak, aki a Német Nagydíj után azzal hencegett, hogy ő bizony nem engedte volna el olyan könnyen Massát, mint a ferraris őt Hockenheimben.

Massa a versenyt mindvégig az irányítása alatt tartotta, és Hamilton defektje nélkül is biztosan győzött volna, ha három körrel a vége előtt a Ferrari motorja nem adja meg magát a célegyenesben. A brazil így viszont ahelyett, hogy átvette volna a vezetést a bajnokságban, a harmadik helyre csúszott vissza, és ez az elvesztett tíz pont komolyan számíthat majd az év végén.

“Minden figyelmeztetés nélkül történt, nem volt semmilyen előjel. Jól versenyeztem, szép előnyöm volt a második helyezett előtt, miután Hamiltonnak problémája volt, nem is kockáztattam. Nagyon csalódott vagyok, mert az autó jó volt, és minden tökéletesen működött. Az autóverseny sajnos néha kegyetlen. Mindent beleadtam, de ilyesmi bármikor előfordulhat. De nem szabad feladni, sőt minél előbb fordítani kell. Még hét verseny és 70 pont van előttünk, van idő felzárkózni” – mondta Massa a verseny után.

Kimi Räikkönen számra nem alakult ilyen rosszul a futam, sőt. Annak ellenére, hogy a verseny első felében a világbajnok be volt ragadva Fernando Alonso mögé, végül a dobogóra is felállhatott. Persze jobb eredmény is születhetett volna, ha a finn nem a mezőny sűrűjéből rajtol.

“Nagyon sajnálom Felipét és a csapatot, szörnyű dolog így elveszíteni a győzelmet. Számomra is kemény volt, mert ha az ember sokáig halad egy lassabb autó mögött az unalmas és bosszantó. Amikor végre szabadon nyomhattam, az autó nagyon jól viselkedett, de már túl késő volt. Amikor utolértem Glockot, vissza kellett vennem, mert valami gond volt az autó hátsó részével, a csapat pedig mondta, hogy csak hozzam be épségben az autót. Az is igaz, hogy én szereztem a legtöbb pontot a vezető hármasból, ebből is látszik, hogy milyen kiszámíthatatlan a bajnokság” – mondta Räikkönen.

“Csalódást keltő hétvége volt ez számomra, de legalább sikerült tisztességes eredményt elérnem. Az időmérős problémákon még dolgoznunk kell, hogy az élről indulhassak, mert csak így lehet kiaknázni az autó potenciálját. Ha ez sikerül, újra a győzelmekért küzdhetek majd” – értékelt a világbajnok.

—-Hamilton mentette a menthetőt—-

A Magyar Nagydíj időmérőjén a McLaren Hamilton vezetésével ellentmondást nem tűrően foglalta el a futam rajtrácsának első sorát. A kettős győzelem szinte garantáltnak látszott, de Hamilton végül mégsem zsebelhette be sorozatban harmadik diadalát vasárnap.

Az angol versenyzőt csúnyán leiskolázta a harmadik helyről induló Felipe Massa a rajtnál, és a brazil tempójára Hamiltonnak nem is nagyon volt válasza. A győzelmi esélyt egy defekt tette végleg semmissé a 40. körben. Hamilton a kerékcseréje után a 10. helyre esett vissza, de végül a többiek bokszkiállásainak, és Massa kiesésének köszönhetően így is az ötödik helyen ért célba, értékes pontokat gyűjtve, és megőrizve a vezetést a bajnokságban.

Nem tűnik túl boldognak (MTI/EPA)

Nem tűnik túl boldognak (MTI/EPA)

“Azt hiszem, a legtöbbet hoztam ki a rossz helyzetből. Mit lehet tenni, ha defektet kap az ember? Tavaly valószínűleg a defektek miatt vesztettem el a bajnokságot, ez van. Kicsit rosszul esett, hogy Massának sikerült megelőznie, de egyszerűen jobban csinálta, mint én” – magyarázta Hamilton.

A mclarenest meglepte, hogy az egész hétvégén erősebbnek látszó autó nem bírt Massa tempójával, de pozitívumai is voltak a futamnak. “Meglepetés volt, hogy nem voltunk olyan gyorsak, mint kellett volna. A defektre semmi nem utalt. Persze nem alakult minden a legrosszabbul, hiszen Felipe és Kimi is előttem végezhetett volna. Heikki szép munkát végzett, Glock második helye pedig pontokat vett el Kimitől, ami jól jött.”

A Bridgestone szakemberei szerint Hamilton defektjét valamilyen törmelék okozhatta, amely kivágta a gumi oldalfalát.

—-Massa szuper volt, a Ferrari nem—-

Nagy-Britannia

The Sun: “Hamilton átélte a triplázásról szövögetett álmainak szertefoszlását, miután az autója bal első defektet kapott.”

The Times: “Massa peche segített Hamiltonnak.”

Daily Mail: “Hamilton az első helyről rajtolt, s ötödikként ért célba – nem a legjobb délutáni teljesítmény.”

Olaszország

La Gazzetta dello Sport: “Micsoda pech, Felipe! Massa tökéletesen versenyzett, a végén mégis Kovalainen pezsgőzhetett.”

Tuttosport: “Massa szuper volt, a Ferrari viszont tönkrement.”

Corriere dello Sport: “A Ferrari három körrel a vége előtt hagyta cserben a hihetetlenül vezető Massát.”

Spanyolország

El País: “A finn Kovalainen győzött, és ő lett a századik nagydíj-győztes a Forma-1-ben, miután profitálni tudott a riválisok hibáiból”

ABC: “Kovalainen isteni ajándékot kapott a mennyből.”

El Periódico: “Massa túlhajtotta az autóját és megajándékozta a McLarent egy győzelemmel.”

Franciaország

L,Equipe: “Kovalainen kis szerencsével nyerte a magyar keringőt.”

Le Figaro: “A Magyar Nagydíj mindig meglepetésekkel teli, és most sem hazudtolta meg hírnevét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik