Élet-Stílus

Kocogótempóban autózunk a fővárosban

A környezetet akkor kíméljük a legjobban, ha vonattal utazunk. Városon belül pedig a közösségi közlekedés gyorsabb, mint az autó – energiatippek a FigyelőNeten.

Az európaiak körülbelül 80 százaléka gépkocsit használ rövidebb utakra, de hosszabb távolságokra is a legkörnyezetszennyezőbb módon, repülővel és autóval közlekednek.

Magyarországon egy ember átlagos napi szén-dioxid-kibocsátása 15 kilogramm körül alakul. Lássuk csak, ehhez képest mennyi szén-dioxidtól kímélhetjük meg a légkört, ha változtatunk néhány közlekedési szokásunkon. Ha 1000 kilométert vonattal teszünk meg ahelyett, hogy egyedül autóznánk ugyanekkora szakaszon, mintegy 130 kg-mal kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki.

Kocogótempóban autózunk a fővárosban 1

Egy Budapest-Prága oda-vissza repülőút során átlagosan 170 kg CO2-kibocsátás jut egy személyre. Ugyanekkora útszakaszt vonattal megtéve mindössze 60. Vagyis: városon belül válasszuk a közösségi közlekedést, nagyobb távolságok esetén pedig inkább vonattal utazzunk autó és repülő helyett – tanácsolja az Energia Klub. Egy 500 kilométeres vonatút nem tart sokkal több ideig, ha a repülőtereken eltöltött időt is beleszámoljuk.

Az autózás

Környezetszennyező: Budapesten például a közlekedésből eredő levegőszennyezettség mindössze 6 százalékáért felelős a közösségi közlekedés, míg 60 százalékáért a személygépkocsik, 34 százalékáért pedig a tehergépkocsik okolhatók.

Lassú: az autók számának növekedése miatt az elmúlt 5 évben a Nagykörúton belül 40 százalékkal, 13 km/órára csökkent az autók átlagsebessége. Ezzel szemben a közösségi közlekedés keringési átlagsebessége a Nagykörúton belül is meghaladja az óránkénti 15 km/órát csúcsidőben.

Megéri?

Aki szeret araszolva haladni, dugóban, benzingőzben ücsörögni, idegeskedni nap mint nap, és ezért még fizetni is, annak mindenképpen érdemes Budapest belvárosában autóval járnia. Azon keveseknek viszont, akik mindezt nem szeretik, ajánljuk a közösségi közlekedést. Magyarország városaiban európai viszonylatban is jónak számít a tömegközlekedési hálózat, használjuk!

Kattintson ide, ha szeretné tudni, hogyan spórolhat az autóval. További energiatippekért pedig látogasson el a FigyelőNet Energiatippek rovatára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik