Élet-Stílus

Segítünk spórolni a benzinen

Magyarországon az összes kibocsátott szén-dioxid csaknem 20 százaléka a közlekedés révén kerül a légkörbe, és ez az arány folyamatosan nő. Gondoljon a gyerekeire, és spóroljon velünk a kormány mögött is, 200 kilométeren akár 1500 forintot – energiatippek a FigyelőNeten.

A környezetbarát közlekedés alapszabálya, hogy csak akkor ülünk autóba, ha valóban elengedhetetlen. Amellett, hogy igen környezetszennyező, autóval közlekedni kifejezetten drága is, és városban gyakran nem is a leggyorsabb közlekedési mód – egyes mérések szerint ugyanis a városi közlekedésben az autók egyharmada egyhelyben áll.

Ha mégsem tudjuk elkerülni, hogy autóba üljünk, egy kis odafigyeléssel, néhány apró trükkel akkor is lehetőségünk van kevésbé környezetszennyező módon vezetni. Környezetünk mellett mi is jól járunk, hiszen az energiatudatosabb vezetés révén az átlagos üzemanyag-fogyasztás 10-15 százalékát: egy Budapest-Pécs oda-vissza út során így – 8-10 literes átlagos fogyasztással számolva – körülbelül 1000-1500 forintot spórolhatunk.

forrás: MTI

forrás: MTI

Ami a vezetőn múlik….

A túl gyors, 80 vagy 100 km/h-t meghaladó sebesség arányaiban több üzemanyagot igényel – hacsak lehet, hajtsunk tehát lassabban. Figyelem: a csikorgó fékek, felbőgő motorok a fogyasztásra és népszerűségünkre is garantáltan rossz hatással vannak!

Akkor is megéri leállítani az autó motorját, ha csak fél percig kell várakoznunk. Aki ezt következetesen megteszi, akár 30 százalékot is megtakaríthat a folyamatosan járó motor fogyasztásához képest. A légkondicionáló használata 10-20 százalékkal is megnövelheti autónk fogyasztását. Használjuk inkább a szellőzőket, amikor csak lehet – tanácsolja az Energia Klub.

Kis távolságokra ne üljünk autóba, hiszen egy hideg motor jelentősen többet fogyaszt, mint egy bemelegedett. A tetőbox és a biciklitartó növeli az autó légellenállását, ezáltal fogyasztását, méghozzá kb. 15-40%-kal. Érdemes tehát leszerelni a tetőcsomagtartót, amikor nincs rá szükségünk!

És ami az autón…

Az olajozatlan motor, a rosszul beállított fék, a nem megfelelő keréknyomás mind-mind növeli az üzemanyagfogyasztást. Ha akár csak 0,5 bar-ral alacsonyabb a keréknyomás a gyártó által ajánlott értéknél, autónk máris 5 százalékkal többet fogyaszt. Ne feledkezzünk meg tehát a rendszeres karbantartásról.

Jövő héten is maradunk még az autóknál, közlekedésnél. További energiatippekért kattintson a FigyelőNet Energiatippek oldalára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik