Élet-Stílus

A külföldieknek a Gellért és a Széchenyi jön be

A FigyelőNet által megkérdezett utazási irodák kivétel nélkül a Gellért és a Széchenyi nevét említették arra a kérdésre válaszolva, milyen fürdési lehetőséget ajánlanak külföldieknek. A Gellért neve már a harmincas évektől ismert volt külföldön. Az ősmarketing a mai napig érezteti hatását.

A Széchenyi is népszerű volt, de az utóbbi pár évben még inkább az lett, köszönhetően a teljes körű felújításnak, de biztosan dobni fog látogatottságán a brüsszeli Mini Europe parkban az ország jelképeként kiállított fürdőmakett is.

Nézze meg galériánkat a fürdőkről!

Nézze meg galériánkat a fürdőkről!

A forgalom növelése érdekében együttműködést kötöttek a beutaztatók és a fürdők. Jutalékkal, kedvezménnyel honorálják a vendégküldést, csoportszervezést, ám ez a gyakorlat is leginkább a fenti két fürdőt érinti, mert az irodák szinte csak hozzájuk küldenek vendéget.

Az utazásszervezők is őket ajánlják

A beutaztatásra specializálódott Tour East Tour iroda vezetője, Drégely Ágnes pozitívan értékeli, hogy a beléptetőrendszereket korszerűsítették, mert az első benyomás fontos. Hiányolja viszont, hogy a Gellértben még nem újították fel az öltözőket. Míg korábban szívesebben küldték a Gellértbe a vendégeket, most úgy érzi, a Széchenyi van az első helyen. Mint fogalmazott, a téli-nyári kinti fürdés lehetősége nagyon vonzó.

A QUAESTOR Utazásszervező Kft. beutaztatással foglalkozó üzletága jó szívvel ajánlja a gyógyfürdőket, mivel itt nem egyszerű spa szolgáltatásról, hanem igazi gyógyhatású fürdőkről van szó, ráadásul patinás épületekben. Óriási előrelépésnek tartják az utazási irodák részére biztosított átutalásos fizetési lehetőséget, a csoportokkal kapcsolatos új, praktikus eljárást.

Érdekesség, hogy a fürdőket tulajdonló és üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. még soha nem mérte fel, mik a külföldiek igényei, mivel vannak megelégedve, mi zavarja őket, mit hiányolnak.

A Széchenyit az oroszok és a németek is szeretik

Farkas Istvánné, a Széchenyi fürdő vezetője lapunknak elmondta: míg a nyolcvanas években a lengyel vendégek voltak náluk túlsúlyban, később a németek, mára az orosz, ukrán, angol, francia, német látogatottság a legkiemelkedőbb. Jelenleg negyven százalék a külföldiek aránya. A különböző rendezvényekre látogatók közül is sokan útba ejtik a Széchenyit. A Sziget Fesztivál idején például napi három-ötszáz fővel nő a látogatottságuk a koncertrajongó fiatalok köréből.

vizes hetek a figyelőneten!

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról majd a Balatonról és a Tiszáról írunk, végül a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.

Itt a pénztárosok több nyelven beszélnek, de a belépésnél és a különböző részlegeken állandó hosstesek vannak, akik információval segítik a jegyet váltókat. A fürdő többi dolgozója felé is elvárás, hogy odamenjenek a tanácstalan külföldihez, felajánlva a segítséget.

A Gellért erősítené a gyógykúraimázst

A Gellértben ezzel szemben – annak ellenére, hogy a külföldiek a forgalom hatvan százalékát teszik ki – gond van a megértéssel. Míg régebben a vendégek zöme német, osztrák, amerikás magyar volt, most az olaszok, spanyolok, portugálok preferálják leginkább a fürdőt. A gond csak az, hogy közülük kevesen beszélnek angolul vagy németül, pedig a fürdő dolgozói ilyen nyelvképzést kaptak. A pénztárosoknak újlatin nyelveken is kell tudniuk, de ez rendszerint alkalmanként kevésnek tűnik.

Bár kevés a panasz, ám gyakoriak a félreértések: sok vendég nem tudja, hogy a belépőjegyért nem jár masszázs is, a törülközőt pedig külön kell bérelni.

Nézze meg galériánkat a fürdőkről!

Nézze meg galériánkat a fürdőkről!

A létesítményt vezető Balás Lóránt ugyanakkor büszke rá, hogy az állami protokoll is a Gellértbe hozza vendégeit. Megfelelő személyzettel képesek biztosítani a színvonalas kiszolgálást, védelmet és igény szerinti szeparációt is, anélkül, hogy a többi fürdőzőt megrövidítenék.

Kényes kérdések

A vendégek általában elégedettek a fürdőszolgáltatásokkal, ám kritikával is illették a Gellértet. Ellentmondó információt adtak például arról, hogy lehet-e hitelkártyával fizetni az egyes szolgáltatásokért, de nem tetszett a WC-k színvonala sem. Ráadásul szerintük – a fürdők állítása ellenére – az idegen nyelv ismerete hiányzik a fürdők személyzeténél. Fertőzés miatt egyébként egyik helyen sem volt még korlátozás vagy bezárás.

Bár a Budapest Hotels honlapján a Gellért Szálló ismertetésénél található egy figyelmeztetés a fürdőben észlelt lopással kapcsolatban, az üzemvezető azt mondja, tizenhat éves pályafutása alatt mindössze három eset jutott a tudomására. Egyenruhás biztonsági őrök vannak a területen, jelenlétük elriasztja a tolvajokat. A külföldi vendégeknek szokatlan, és bizalmatlanná teszi őket, hogy a kabinosoknál kell hagyni a kulcsokat.

Hasonlóan alaptalan lopásgyanúk a Széchenyiben is akadnak. Farkas Istvánné elmondta, nem győzik elégszer és elég helyen figyelmeztetni a vendégeket, ne hagyják őrizetlenül tárgyaikat. Értékmegőrzők is vannak, biztonsági szolgálat szintén. De nem tagadja, sajnos előfordul, hogy például a padon felejtett videofelvevőnek néha lába kel, mire gazdája kijön a szaunából.

Ahol nem csak a víz meleg

Külföldi blogokon terjed a hír, hogy a Király fürdőben nem csak a víz meleg, hanem a közönség is. A fürdő a bejegyzések tanúságai szerint legalább olyan ismert és népszerű, mint a homoszexuális vendégeket váró bárok. A Király melegforgalma létező dolog, erősíti meg, a Tour East Tour utazási iroda vezetője, voltak már gay & lesbian szolgáltatást kereső csoportjaik, egyértelmű, hogy nekik ajánlották is. A Quaestor viszont nem hallott még erről.

A Gellért termál része nemenként szeparált, és török hagyomány szerint csak egy kötény van a vendégeken. Nem firtatják, de valószínűsítik, hogy nem csak heteroszexuális látogatóik vannak, ám ebben nem látnak kivetnivalót. A kulturált viselkedést viszont mindenkitől elvárják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik