Élet-Stílus

Komoly veszélyben a Spanyolországba látogató turisták

Számottevően megnőtt a bűncselekmények száma Spanyolországban, elsősorban a turisták által látogatott területeken. Costa del Sol legismertebb nyaralóhelyén, Malagán az elmúlt időszakban az apartmanokba való betörésekre specializálódtak a bűncsoportok.

Jelentősen megugrott a lopások száma a spanyol turistaparadicsomokban – hívta fel a figyelmet több olvasónk is, akik közül különösen a tengerparti apartmanokat bérlők panaszkodtak a betörésekre. A pénz mellett elsősorban műszaki cikkekre (például laptop, kamera, fényképezőgép, CD-lejátszó, CD-lemezek) „hajtanak” a tolvajok, de a márkás búvárszemüvegek sincsenek biztonságban.

Segítik a tolvajokat

A betörők nem riadnak vissza attól sem, hogy az apartmanokban éjjel vagy a hajnali órákban az alvó vendégek mellől lopják el a mozdítható értékeket. Egyik olvasónk azt tartotta furcsának, hogy bár egy neves szállodalánc apartmanjának falára felfüggesztett tábla figyelmeztet a lopásokra, és azt javasolja, hogy a biztonság kedvéért négyszer fordítsák el a kulcsot az ajtóban, ám a jó tanács nem vált be. A kirabolt olvasónk ugyanis ezt tette, ám a betörés után „letesztelte” a jó tanácsot, és azt tapasztalta, hogy csak ilyen módon – azaz négyszeri ráfordítással – lehet benyomni az ajtót, míg kétszeri, háromszori elfordítással nem.

Mindazonáltal csak a külföldiek értékeit viszik el (elsősorban értékes műszaki cikkeket), az apartman műszaki felszereléseihez (például tévé, DVD-lejátszó) hozzá sem nyúlnak – számolt be lapunknak egy másik kirabolt turista. Olvasóink információi nyomán az is elképzelhető, hogy a szálloda személyzete (például takarítók) is „benne van a dologban”: megfigyelik, milyen értékek vannak az apartmanban (például laptop), így a betörők már célirányosan közelítik meg a kiszemelt szobát.

Könnyen rémálommá válhat a nyaralás (forrás: sxc)

Könnyen rémálommá válhat a nyaralás (forrás: sxc)

Romló hírnév?

A spanyolországi bűnözési ráta a legmagasabbak között van Európában. A nemzetközi felmérések szerint az elmúlt 5 évben az európai országok közül a legtöbb – turisták körében elkövetett – bűncselekmény Spanyolországban fordult elő, melyet a második helyen Franciaország követ. Ázsiában egyébként Thaiföld vezeti a rangsort. Az esetek többségében rablásra és zsebtolvajlásra kerül sor, ám előfordul, hogy komolyabb, erőszakos bűncselekmények áldozatává válnak a külföldiek.

A malagai ügyészségi hivatal júliusi tájékoztatása szerint is számottevően megnőtt a bűncselekmények száma a turisták által kedvelt utazási célpontnak számító „napos parton” (Costa del Sol). Így nem csoda, ha Costa del Sol-t már csak Costa del Crime („bűnös part”) néven emlegetik. A „napos part” keleti része, ahol 13 százalékkal ugrott meg a bűncselekmények száma az előző évhez képest – az utóbbi időben új terepet kínál azoknak a bűnözőknek és bűncsoportoknak, akik eddig a tengerpart nyugati részén tevékenykedtek. A tapasztalatok szerint különösen az elegáns tengerparti turisztikai részeken (például Alicante, Malaga) nőtt meg drámai módon a betörések száma az utóbbi években, s ezen belül is a nyári hónapokra házat, apartmant bérlő turisták váltak lakásbetörések áldozataivá.

legyen ön is fn tudósító!

Kellemetlen emlékeket szerzett a spanyol tengerparton? Esetleg Önt is kirabolták a nyaralás alatt? Ossza meg tapasztalatait az FN Tudósítóval!

A Costa del Sol az utóbbi években igencsak vonzza a bűnözőket. A legtöbb szervezett, külföldi (például orosz) tagokból álló bűncsoportnak Marbella a központja; az elmúlt években mintegy 20 különböző társaságot azonosított a spanyol rendőrség. Tavaly decemberben egy nemzetközi (horvát, román és olasz elkövetőkből álló) bűnbandát fogtak el, amelyek a tagjai a spanyol félszigeten tevékenykedtek, elsősorban Valenciában és Madridban.

A tengerparton is ügyeljünk értékeinkre (forrás: sxc)

A tengerparton is ügyeljünk értékeinkre (forrás: sxc)

Bezárni, elzárni?

A statisztikai adatok szerint a tengerparthoz képest a nagyvárosokban (Alicante, Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia) sem jobb a helyzet: itt elsősorban a kézitáskalopás, zsebtolvajlás, (főleg a külföldi jelzésű) autó kirámolása terjedt el. Nem ritka, hogy motorról vagy mopedről rántják ki a turisták kezéből a fényképezőgépet, videokamerát, kézitáskát – amelynek következtében a szerencsétlen turista akár komolyabb sérüléseket is szenvedhet –, illetve nyitott ablakon át az anyósülésről emelik el az értékesebb portékát. Ám arra is akadt példa, hogy autó- vagy motorbalesetnek álcázzák az „útonállást”, és kirabolják a nekik megálló, segítséget nyújtani akaró külföldit.

A turisták a szálloda előcsarnokában, az éttermekben, a közlekedési eszközökön, valamint a repülőtereken sincsenek biztonságban a bűnözőktől. Gyakran a hotelbe való bejelentkezés vagy egy taxi leintése alatt lopják el a pár pillanatra őrizetlenül hagyott csomagjaikat. Ám arra is akad példa, hogy szolgálatkész helybélinek álcázva zsebelik ki a turistát (miközben a térképen mutogatnak), vagy álrendőrnek adják ki magukat a tolvajok.

Nem árt különös figyelmet fordítani a hitelkártyákra sem, ugyanis a hitelkártyával való visszaélések száma is jelentősen megugrott Spanyolországban. A kártyahamisítók pincéreket, bolti eladókat, éttermi kiszolgálókat fizetnek le, hogy elcsenjék a mágnescsíkon lévő információkat, s ez alapján készítsék el a hamis kártyákat.

hasznos, de nem tuti tanácsok:

Autóval

– Ne hagyjunk semmilyen értéket az autóban (még a csomagtartóban sem). Vegyük ki a rádiót és a GPS-t is.
– A nyílt utca helyett inkább őrzött parkolót válasszuk.

Tengerparton

– Ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket a tengerparton fürdés közben, illetve ne akasszuk fel kézitáskánkat a szék karfájára, háttámlájára az étteremben, kávézóban sem.
– Az értékeinket lehetőleg hagyjuk a hotel széfjében.
– A bérelt apartmanban, házban vagy akár a szállodai szobában mindig győződjünk meg arról, hogy bezártunk-e mindent. Éjszakára érdemes a zárban hagyni a kulcsot. Lehetőleg ne hagyjuk szanaszét értékeinket, mert rendszerint a legszembetűnőbb tárgyakat viszik el.

Városban

– Legyünk éberek sorban állás közben, tömegben.
– Ne egy helyre tegyük az összes pénzünket. Sőt, ne tegyük minden értékünket (például irat, útlevél, utazási csekk, hitelkártya) egy figyelemfelkeltő övtáskába, amelyre szintén sok zsebtolvaj specializálódik.
– Tömegközlekedés helyett inkább válasszuk a taxit.
– A reptérre, szállodába, buszmegállóba, vonatállomásra érkezve tartsuk a szemünket a csomagjainkon.
– Legyen nálunk egy fénymásolt példány az útlevélről. Nem árt, ha az internetes postafiókunkban is elmentjük az útlevél beszkennelt változatát.
– Utcai séták alkalmával ne viseljünk sok ékszert.
– Ne akasszuk a nyakunkba a fényképezőgépet.
– Ne az utcán, mások előtt számolgassuk a pénzünket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik