Élet-Stílus

Bekukkanthatnának az e-mailekbe a szerbek

admin
admin

2008. 07. 29. 13:23

A szerb internetszolgáltatók a legfelsőbb bíróságon támadják meg az országos telekommunikációs ügynökségnek (Ratel) azt a döntését, hogy kötelességük lehetővé tenni a biztonsági szolgálatoknak a korlátlan hozzáférést e-mail felhasználóik adatbázisához.

Az ehhez szükséges berendezést saját költségükre a szolgáltató cégeknek kell kihelyezniük a szolgálatokhoz.

A Ratel állítása szerint a vitatott rendelet a szerb telekommunikációs törvényből fakad, annak csak technikai kiegészítése. Nem sért személyiségi jogokat, s meghozatalára a terrorizmus, a bűnözés elleni harc fokozása érdekében volt szükség.

Jovan Radunovic, a testület igazgatóbizottságának elnöke ezzel kapcsolatban kórházak, szülőotthonok címére e-mailen keresztül érkező, robbantással való fenyegetésekről, újságírók, politikusok elektronikus postában való pocskondiázásáról beszélt.

A döntés bírálói ezzel szemben felhívják a figyelmet: a Ratel törvénysértésre teremt lehetőséget azzal, hogy ellenőrizetlen hozzáférést kíván biztosítani a biztonsági szolgálatoknak személyes adatokhoz.

Ahhoz, hogy valakit ezek a szervek megfigyeljenek, postáját elolvassák, bírósági döntés szükséges, de ha megkapják az előírt technikai eszközöket, akkor senki sem tudja ellenőrizni, hogy a szükséges felhatalmazás alapján cselekszenek-e valaki után nyomozva.

A megfigyelésre egyébként már ma is lehetőség van: kellő felhatalmazás esetén az internetszolgáltatók kiadják azokat az adatokat (IP-cím), amelynek birtokában rá lehet tapadni egy előfizető levelezésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.