Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible

A vizes hetek sorozatunknak megfelelően elsősorban a Tisza mellé ajánlunk programokat a hétvégére, de természetesen a bűvészetek völgyét és a BalaTone fesztivált sem hagyhatjuk ki.

A hétvégén egy szépségversenyt, egy színházi fesztivált és egy borútat ajánlunk azoknak, akik kedvet kaptak arra, hogy a hétvégét a Tisza partján töltsék. Akik azonban inkább a Balaton felé veszik az irányt, azoknak a Balaton-felvidéken található Bűvészetek Völgyét és a zánkai BalaTone fesztivált ajánljuk. Persze a fővárosban, a Millenárison is akad program. Csak bírjuk energiával. Ha mégsem, néhány jó filmet is találtunk a tévében.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, július 25.

…Tisza-szépét nézni Abádszalókon

A meteorológusok állításai szerint szombaton már jó idő lehet, ezért érdemes elugrani a Tisza-tóhoz Abádszalókra, Kelet-Magyarország legnagyobb szabadvízi strandjára. Amellett, hogy a tó a jet-skisek paradicsoma, itt rendezik meg a Tisza-szépe szépségversenyt is. A hölgyek délután háromtól nevezhetnek, a férfiak öttől mereszthetik a szemüket. A nevezők értékes ajándékokat kaphatnak, a győztes pedig ékkövekkel díszített ezüstkoronát vihet haza.

vizes hetek a figyelőneten

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.

A rendezvénnyel egy időben a sportpályán mindeközben zajlik a Tisza-tó meghívásos nagypályás labdarúgó torna. Kinek vonzerő, kinek elrettentő, de a műsorvezető Csonka „Pici” András, és a programon olyan szórakoztatóipari nagyságok szerepelnek vastag betűkkel, mint Szekeres Adrienn, Arnóczky Noémi és a 4 for dance együttes. A strand és a szépségverseny azért még jó lehet.

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1

…belga gitárzenére a Millenárisra

Veronique Gillet Albert Ponce tanítványa volt Párizsban. Már fiatalon számos díjat nyert gitárfesztiválokon. 1982-ben Fernando Freitezzel együtt kapták meg a legjobb komponista díját a S.A.C.E.M. fesztiválon. Tanult Leo Brouwernél, Egberto Gismontinál és Charles Ewanjénél is. 1984-85-ben dolgozott Egberto Gismontival. Gillet több kamaraegyüttesnek is tagja. Számos országban lépett fel szólóban és különféle formációkban (pl. Belgium, Anglia, Magyarország, Venezuela, Olaszország, Csehország, Kanada). Kompozícióiban mesterien vegyíti a klasszikus zene, a jazz és a világzene elemeit.

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1

Jean-Christophe Renault a belga kortárs zenei színtér egyik legfontosabb alakja. Kategóriákba nehezen sorolható zenéjére a klasszikusok, a folk és a jazz egyaránt hatással voltak. A francia impresszionistákra emlékeztető zenei megoldások és a post-rock zenekarokra jellemző témák sajátos zenei világot hoznak létre.

—- Szombat, július 26. (Thealter, Bűvészetek Völgye)—-

…holland cunamira a Tisza partjára

A Maszk Egyesület révén 1991-től a szubkultúrák, a kisebbségi-marginális helyzetben alkotók legjobbjai mutatkozhattak be Szegeden a Thealter fesztiválon. Így nem csak jól ismert tengerentúli, nyugat-európai csoportokat mutatják be közönségünknek, de nyitottak a most születő progresszív kezdeményezések felé is. Eddig huszonhét ország több mint százharminc színházi alkotóműhelye mutatkozott be, néhányan elsőként Magyarországon. Most szombaton a holland Space Színház Holland Cunami című áldokumentarista krízisdarabját láthatjuk. Az ismertető szerint „Eddig példátlan európai krízishelyzettel kell szembenéznünk. Egy hónap alatt 16 millió ember evakuálását kell elvégeznünk. Ez naponta több mint 170 ezer embert jelent. Egyetlen ország, a Magyar Köztársaság jelezte hajlandóságát a holland menekültek befogadására, leginkább azért, mert igen csekély arra az esély, hogy valaha visszatérhetnek szülőföldjükre.”

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1


…bűvészkedni a völgybe

Az idén nem Művészetek Völgye, hanem Bűvészetek Völgye névvel rendezik meg a Kapolcs-központú „gigacsiga” fesztivált. Az állami támogatások hiányával indokolták a szervezők a névváltást, de úgy tűnik, a fesztivál ugyanolyan lesz, mint az eddigi 19. Kapolcson és a környékbeli falvakban végtelen számú színházi, zenés, táncos és egyéb produkciót láthatunk.

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1

A kirakodóvásárokon népművészeink mutatják meg, hogy még mindig léteznek, falusi házak udvarain kérhetünk az ott készült lángosból, borból, és egyebekből. Kapolcs és környéke július végén általában olyan, mintha nem is ebben az országban lenne. Remélhetőleg ilyen lesz idén is, akárhogy is hívják.

—-Vasárnap, július 27. (Tokaj, BalaTone)—-

…tokaji bortúrára

Vasárnap szép idő lesz, az előrejelzések szerint visszatér a nagy meleg, azonban ezek az előrejelzések tévedtek pár napot ide vagy oda mostanság, ezért érdemes olyan program után nézni, amivel nem hibázhatunk: ne csak strand legyen a közelben, de ha esik, ha fúj, akkor is legyen mit csinálni. A Tisza vidékén járva tökéletes célpont lehet Tokaj és környéke, rengeteg a látni- és (inkább) a kóstolnivaló. A borvidékbe tartozó. szőlőkkel övezett huszonnyolc falu ritkán előforduló földrajzi adottságokkal bír: az éghajlati és talajviszonyok különleges feltételeket biztosítanak a nemes rothadás kialakulásához, ami, a vulkanikus kőzettel együtt a boroknak semmi máshoz sem fogható ízvilágot biztosít. A borvidékről az Oremust, Samuel Tinont semmiképp nem szabad kihagyni.

Bővebben >>

A tolcsvai Bacchus szobor

A tolcsvai Bacchus szobor


…a BalaTone Fesztiválra Zánkára

A tavaly sikeresen indult fesztiválnak most a kevésbé kánikulai idővel kell megküzdenie, hogy hasonlóan sikeres tudjon lenni, mint a Zamárdiban rendezett Balaton Sound, amely közel 90 ezer látogatót vonzott idén.

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1

A Zánkán rendezett fesztivál kevésbé impozáns nevekkel dicsekedhet, de azért itt, az úttörővárosban is találhatunk magunknak megfelelő programot. Napközben fürdést, kirándulást, ismerkedést ajánlanak a szervezők, estére pedig koncerteket, partikat. Lesz görkorcsolya- és gördeszkapálya, strandfoci, továbbá kerékpáros találkozó is. Fellép egyebek közt a Batsteaks, a Zion Train, Dj. Vadim, Killa Kela, illetve itt lesz a Noisia, dj Teebee, a Real MCKenzies, a Cagedbaby, és a Free Form Five is. És persze a legfontosabb hazaiak.

—-…moziba (X-akták, WALL-E) …kiállításra (Eklektivity III.)—-

Eklektivity III.

Dunaföldváron az Eszkép Galériában múlt szombaton nyílt Ferenczy Gábor kiállítása. A művészről Wehner Tibor így írt: a figurák összefogottan gótikussá nyújtottak. Expresszivitás, konstruktív szellemiség – a hevület összeakaszkodása a józan építkezéssel -, a realitások szürrealizmusa – sorolhatnánk a jegyeket, ha stíluskategóriákban gondolkoznánk. Végső soron tiszta festői beszéd ez, nincsenek túlságosan nagy bonyodalmak a formarendben. Persze a kihagyások bravúrjaira felfigyelhet az éber szemlélő: mármint hogy nagyon fontos összetevő az is, hogy mi nincs a képen, hogy nagy úr a világos szerkesztés. A mélytűzű színvilágban, a puritán motívumokban szépen lényegivé tisztul le minden.

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1

X-akták, WALL-E

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1

A tudományos-fantasztikus filmeké a hét a mozikban. Közös bennük, hogy „főszereplő” a Föld: a kultikus X-akták új mozijában idegenek szállják meg (X-akták – Hinni akarok), a Pixar új animációs remekében a szemét borítja be (WALL-E).

Bővebben >>

—-Maradjak… …olvasni—-

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 9

10+1 tuti nyári olvasmány

Könyvajánlónkban csak utalásféleképpen foglalunk állást a nyári olvasmányok létezéséről és annak súlyos vagy súlytalan voltáról szóló vitához. Szerintünk nincs vakáció Rejtő nélkül, de az idei termésből is ajánlunk tíz könyvet, amit nyugodt szívvel olvashatunk, elfeledve az iskolát, munkahelyet.

Bővebben >>

—-…tévézni – Mission: Impossible, Függőség, Kelly hősei—-

Péntek, július 25.
21:10
TV2

Mission: Impossible

A sorozat első darabját még Brian De Palma rendezte, amely ennek megfelelően kicsit művészibbre, de sokkal zavarosabbra sikerült. A hős Tom Cruise mellett inkább Jon Voight, Emmanuelle Béart, Jean Reno és Ving Rhames viszik a hátukon a filmet. Egy volt orosz kém titkos nemzetközi információkat dob a feketepiacra: egy listát a világ legjobb titkos ügynökeinek nevével. Ha az információ rossz kezekbe kerül, a következmények beláthatatlanok. Így nincs más hátra: a szupercsoport akcióba lép. Egy prágai követség fogadásán vagyunk, ahol a mesterkémek a legfejlettebb csúcstechnikát és találékonyságukat együtt vetik latba a siker érdekében. Ethan Hunt kapja a feladat legkritikusabb részét, és úgy tűnik, minden a terv szerint halad. De megtörténik az elképzelhetetlen: néhány rémálomba illő perc alatt Hunt körül mindenki meghal a csoportból, és ő is csak éppen hogy vissza tud jutni a főhadiszállásra.

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1

Szombat, július 26.
21:00
m2

Függőség

Philip Kaufman filmjében Jessica Shepard (Ashley Judd), a frissen előléptetett rendőrfelügyelő, egy sorozatgyilkos után nyomoz, és döbbenten fedezi fel, hogy az áldozatok mind olyan férfiak, akikkel az utóbbi időben neki viszonya volt. A nyomozás egyre váratlanabb fordulatokat hoz, és egyre jobban összekuszálódik, ahogy Jessica munkatársa (Andy Garcia) furcsán kezd viselkedni, és a rendőrfőnököt (Samuel L. Jackson) felszólítják, hogy zárja ki Jessicát a nyomozásból, mivel ő az első számú gyanúsított. Minden nyom hozzá vezet, őrá utal, és Jessica is gyanakodni kezd, hogy talán ő maga a gyilkos, aki után nyomoz.

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1

Vasárnap, július 27.
21:50
RTL Klub

Kelly hősei

Ez az a háborús mozi amit szinte akárhányszor meg lehet nézni. Persze csak akkor, ha megfelelő idő telt el a két filmnézés között. Clint Eastwood, Telly Savalas és Donald Sutherland felejthetetlenné teszi a filmet. Mélyen a frontvonal mögött, egy németek által elfoglalt francia kisváros bankja hatalmas kincset őriz – 16 millió dollár értékű aranyat.

Menjek vagy maradjak – Tisza vagy Mission: Impossible 1

Néhány amerikai katona, akinek a véres háború csak játék, elhatározza, hogy megszerzi a hatalmas vagyont. Kelly vezetésével nekivág a hadsereg válogatott eszeveszettjeinek kommandója ütközeteken, aknamezőkön, bombatámadásokon, szövetséges és ellenséges frontvonalakon keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik