Élet-Stílus

A PC-vírusok közt sem mindegyik hétköznapi

A Panda Security összesítéséből kiderült, hogy a „vírusözönből" melyek azok, amelyek valamilyen módon kiemelkedtek a tömegből. Vírusrekordok az első félévből.

A kiválasztott hét kártevő nemcsak hatékonyan, hanem látványos módon is teszi a dolgát. Van amelyik váltságdíjat követel, híreket olvas vagy Castro halálhírét kelti.

MalwareProtector2008 és AdvancedXpFixer, a leginkább hatásvadász. Ez a két dobogós adware szó szerint digitális kártevőkkel árasztja el a gépet: a képernyőn megjelenő csótányok látványosan elkezdik felzabálni a Windows asztalt, a Start menüt, egyáltalán – mindent, ami látható. A reklámprogramok ezzel a nem éppen finom módszerrel próbálják meggyőzni az áldozatokat egy „álvíruskereső” megvételéről, ami – csodák-csodája – megoldást jelent a virtuális csótányproblémákra.

Egy kamu virusirtó

Egy kamu virusirtó reklámja

PGPCoder.E, a legdurvább adatrabló: az ún. ransomware (vagyis váltságdíjat követelő kártevő) egy rendkívül hatékony algoritmussal kódol bizonyos, a merevlemezen lévő fájlokat, hogy aztán – az emberrablókat másolva – váltságdíjat követelhessen a felhasználótól.

Romeo.C, a leginformatívabb: a digitális kártevők néha a legmeghökkentőbb plusszokkal képesek előrukkolni. Az írók úgy gondolták, adnak valamit a fertőzésért cserébe: a Romeo.C hírolvasóként funkcionálva a legfrissebb híreket jeleníti meg, így próbálván meg kárpótolni a felhasználókat a veszteségért.

FakeDeath.A, a legmorbidabb: ez a féreg megpróbálta elhitetni, hogy Fidel Castro meghalt, pontosan akkor, amikor ez a téma a leginkább aktuális volt.

BeepBeep.A, a leghangosabb: ez a féreg bizonyult a leghangosabbnak, hiszen a fertőzés után, valahányszor a felhasználó hozzá akart férni a Windows vagy a System könyvtárakhoz, hangos sípolásra késztette a számítógép hangszóróit.

RenameLoi.A, a legrégimódibb: a futtatáskor ez a féreg nem csinál különösebb kárt, csak ijedtséget okoz, de azt is főleg a fanatikus hívők és a totális izolációban élők között: nagy zajjal a Végítéletre hívja fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik