Élet-Stílus

Lebukott Ricco, Cavendish harmadszor

Riccardo Ricco már a harmadik az idei Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, aki pozitív doppingtesztet produkált. A csütörtöki szakaszt a brit Mark Cavendish nyerte a sprinthajrában.

A L,Equipe című francia sportnapilap értesülését a Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) is megerősítette, miszerint Riccardo Ricco szervezetében – a spanyol Manuel Beltránhoz és Moises Duenas Nevadóhoz hasonlóan – harmadik generációs EPO-t mutatott ki az A teszt.

“Ricco ugyanazzal (EPO) bukott le, mint az előző két kerekes. Még nem értesítettük, de ez perceken belül megtörténik” – mondta Pierre Bordry, az AFLD elnöke. Ricco a negyedik szakasz után produkálta a pozitív tesztet.

Ricco csapata, a Saunier Duval a hírről értesülve azonnal visszalépett a viadaltól, azaz már a 12. szakaszon sem álltak rajthoz a versenyzői. A bringást pedig az új, szigorú francia doppingtörvény miatt őrizetbe vette a csendőrség. “A visszalépés csapatdöntés volt, nem a Tourt szervező ASO cég nyomására tettük. És addig az egész istálló tevékenységét felfüggesztjük, amíg ki nem derül, mi történt pontosan” – mondta Matxin Fernandez, a Saunier Duval sportigazgatója.

Mindenkit állva hagyott az első hegyi szakaszon (MTI/EPA)

Mindenkit állva hagyott az első hegyi szakaszon (MTI/EPA)

Az összetettben kilencedik helyen álló 24 éves klasszis az eddigi legnagyobb név, aki megbukott: idén második lett a Giro d,Italián, illetve a Touron már két szakaszt nyert, s jelenleg ő viselte a legjobb fiatalnak járó fehér és a hegyipontversenyben vezetőnek járó pöttyös trikót.

Marco Pantani 1998-as győzelme óta ő volt az első versenyző, aki nem klasszikus sprinterként ugyanabban az évben több szakaszt is nyert a Touron és a Girón is.

Cavendish harmadik részsikere

A csütörtöki szakasz ismét csak a hajrában dőlt el, és a brit Mark Cavendish harmadik győzelmét is fölényesen szerezte meg. A hajrában mindegyik riválisára jó két métert vert, a második Chavanel és a harmadik Steegmansnak esélye sem volt. Összetettben maradt az élen az ausztrál Cadel Evans.

Az idei Touron ez volt a harmadik doppingeset. Szerdán az összetett 19. helyén álló spanyol Moises Duenas Nevado – akit a negyedik szakasz után ellenőriztek – EPO-val bukott meg, akárcsak korábban a szintén spanyol Manuel Beltrán, akit a Liquigas csapata a pozitív A mintát követően azonnal kizárt a soraiból.

Tour de France, 12. szakasz, Lavelanet-Narbonne, 168,5 km:
1. Mark Cavendish (brit, Columbia) 3:40:52
2. Sébastien Chavanel (francia, Francaise Des Jeux) azonos idővel
3. Gert Steegmans (belga, Quick Step) a.i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 50:23:05 ó
2. Frank Schleck (luxemburgi, CSC) 1 mp hátrány
3. Christian Vandevelde (amerikai, Garmin-Chipotle) 38 mp h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik