Élet-Stílus

Rejtett hibát jelezhet az energiaszámla

Bármilyen meglepő, már azzal is energiát spórolhatunk, ha egyszerűen elkezdjük figyelni a gáz- és villanyórát – energiatippek a FigyelőNeten.

Ha tisztában vagyunk azzal, mennyit fogyasztunk, öntudatlanul is jobban odafigyelünk majd felhasználói szokásainkra, azaz jobb eséllyel kapcsoljuk le a felesleges villanyokat, gyakrabban jut majd eszünkbe, hogy áramtalanítsuk a készülékeinket, szellőztetés előtt pedig minden bizonnyal nem felejtjük majd el lejjebb tekerni a fűtést. A mérőórák gyakoribb leolvasása mellett érdemes azt is átgondolni, milyen számlázási rendszert választunk az energiaszolgáltatóinknál – tanácsolja az Energia Klub.

Sem hitelező, sem adós

Tapasztalat, hogy az éves egyszeri leolvasás – azaz, amikor 11 hónapon át, fogyasztásunktól függetlenül, azonos díjat fizetünk, majd a 12. hónapban elszámolószámlát kapunk az éves fogyasztásunk alapján – nem ösztönöz takarékosságra. Aki hónapról hónapra figyelemmel kíséri saját fogyasztását, megtette az első lépést a tudatos energiahasználat felé. Az átalánydíjas számlázás ellen szól az is, hogy az egymást követő évek fogyasztása között jelentős különbségek lehetnek, így átalánydíj fizetéskor hátralék vagy előleg halmozódhat fel a szolgáltatónál.

Villanyórák hitelesítése (fotó: MTI)

Villanyórák hitelesítése (fotó: MTI)

Egyik sem szerencsés, hiszen ha többet fizetünk be átalányban, mint a tényleges fogyasztásunk, a szolgáltatónak gyakorlatilag kamatmentes kölcsönt nyújtunk. Ha viszont kevesebbet fizetünk, tartozásunk lesz a szolgáltató felé, és az éves elszámoláskor kellemetlen meglepetésként érhet a sok ezer forintos elszámolószámla, amit egy összegben kell befizetni. A havi leolvasás esetén tényleg csak annyit fizetünk a szolgáltatónak, amennyit fogyasztottunk, és sem a hitelező, sem az adós szerepébe nem kényszerülünk.

Őrizzük meg a számlát

Takarékosságra ösztönző hatása mellett a havi elszámolás előnye, hogy a számla jelez, ha baj van. Ha például elromlik a hűtő hőfokszabályozója, zárlatos lesz egy berendezés, vagy tisztításra szorul a bojler, az azzal járhat, hogy hirtelen megugrik a fogyasztás. Ha ezt elég korán észrevesszük, például a számlánkon, idejében orvosolhatjuk a bajt. Ha csak egy év múlva, az éves leolvasáskor derül ki a túlfogyasztás, akkor már futhatunk a pénzünk és a feleslegesen elpazarolt energia után. Ezért, ha mégis kényelmesebbnek találjuk az átalánydíj fizetését, akkor is érdemes havonta leolvasni a villany- és gázórát.

És végül még egy jó tanács: mindig őrizzük meg a számlákat, hiszen bármilyen panaszos ügyben ezekkel felvértezve jobb esélyünk lesz, hogy tisztázzuk a félreértéseket és érvényesítsük igazunkat.

További tippekért kattintson a FigyelőNet Energiatippek rovatára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik