Élet-Stílus

Spóroljunk a légkondival!

A lakás mesterséges hűtése havi nyolc-tízezer forinttal dobja meg az áramszámlát. Van olcsóbb megoldás is, de a légkondi megfontolt kiválasztása is sokat segíthet – energiatippek a FigyelőNeten.

Valóban szükségünk van arra, hogy a lakás természetes levegőjét légkondicionáló hűtse le? A klímaberendezések egyrészt rossz hatással vannak a belső levegőminőségre és egészségünkre, hiszen a szemkiszáradás, a megfázás, és a zajterhelés mind kísérői lehetnek a légkondicionálók használatának. Másrészt működtetésük rengeteg energiát fogyaszt: a lakás mesterséges hűtése körülbelül négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés!

Egy átlagos klímaberendezés nyáron havonta körülbelül 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást, azaz nagyjából havi 8-10 ezer forinttal magasabb villanyszámlára számíthatunk ebben az időszakban.

Bár a nyári forróság idején talán egyszerűbbnek tűnik bekapcsolni a légkondit, mégis, előtte érdemes kipróbálni néhány olcsó, környezetbarát megoldást. Sok esetben például már egy ventillátor is elég a jobb közérzethez. Jól érezhetően csökkenthetjük a lakás hőmérsékletét, ha napközben redőnnyel, spalettával, reluxával árnyékoljuk ablakainkat, és estefelé, illetve éjszaka tágra nyitott ablakokon engedjük be a friss levegőt.

Ha mindenképpen ragaszkodunk a klímaberendezés használatához, válasszunk jó minőségű és hatásfokú, alacsonyabb energiafelhasználású készüléket – tanácsolja az Energia Klub. A készülék kiválasztásakor gondoljuk át, mekkora a hűteni kívánt helyiség, mennyi és milyen tájolású ablaka van, milyen a szoba hőszigetelése. Érdemes szakember segítségét is igénybe venni, hiszen a túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett berendezés nem képes a kívánt hőmérsékletet elérni.

A kinti hőmérséklethez képest maximum öt Celsius-fokkal ajánlott csökkenteni a helyiség hőmérsékletét, nagyobb hőkülönbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik a szervezetünk. Ha klímaberendezést működtetünk, az ajtókat és ablakokat mindig csukjuk be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása csúcsteljesítményre kényszeríti a berendezést!

Jövő héten a mérőórák és a számlaügyek kerülnek középpontba. Ha további energiatippekre is kíváncsi, kattintson a FigyelőNet Energiatippek rovatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik