Élet-Stílus

Hazaértünk, csak a mobilhálózat külföldi

Az egyik legbosszantóbb tulajdonsága a mobilhálózatoknak, hogy az országhatárok közelében nehezen kiszámítható, melyiket is használjuk tulajdonképpen, ha telefonunk nem jelzi külön, vagy elkerüli a figyelmünket az erről tájékoztató SMS.

A szándékolatlan roaming azért fordul elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, „átlógnak” a szomszédos országokba.

Előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ebben az esetben a telefon – amennyiben automatikus hálózatválasztásra van állítva – átválthat a külföldi szolgáltató hálózatára. Ez a szándékolatlan roaming, amely esetenként sokba kerülhet, hiszen roaming-környezetben sokkal drágább telefonálni, SMS-t, MMS-t küldeni vagy internetezni, ráadásul a hívásfogadásért is fizetni kell.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) egy olyan térképet készített, amely mérési eredmények alapján bemutatja, hogy az országhatár közelében hol nagy az esélye ennek a természetes, de esetenként bosszúságot és felesleges kiadást okozó jelenségnek.

Az NHH.hu oldalon elérhető a térkép

Az NHH.hu oldalon érhető el a térkép

A felesleges költségek elkerülése érdekében azért érdemes körültekintőnek lenni. Egyrészt valamennyi szolgáltató kötelezően SMS-ben tájékoztat a hálózatváltásról, és célszerű figyelni a telefon kijelzőjén megjelenő szolgáltató nevét is. Ha ez nem a megszokott hazai szolgáltatónké, akkor már biztosan roaming-környezetben vagyunk. A jelenség kivédésének a legegyszerűbb módja, ha mobiltelefonunkat időben kézi hálózatválasztásra állítjuk, hiszen így az nem tud átlépni más szolgáltató hálózatára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik