Élet-Stílus

Bajba kerülhet a címvédő

Az első fordulóban a spanyolok és a svédek is magabiztosan nyertek, így az egymás elleni meccsükön akár a csoport első helye is eldőlhet. A címvédő görögök a kiesés elkerülésért lépnek majd pályára az Európa-bajnokság előtt titkos favoritnak vélt, de a nyitányon szintén leszerepelt oroszok ellen.

Imerősök csatája

Akár a csoport első helyéről is dönthet a szombat esti svéd-spanyol randevú. Mivel a két csapat nyert a nyitányon (Görögország, illetve Oroszország ellen), a derbi győztese már a nyolc között érezheti magát, sőt, ha úgy alakul a görög-orosz mérkőzés, mindezt már kijelenthető módban is írhatjuk.

A spanyolokat nem kell bemutatni a svédeknek, és fordítva, a két együttes ugyanis már a selejtezők során is egymásnak feszült. Solnában 2-0-ra nyertek a skandinávok, majd ezért
a zakóért Madridban 3-0-val vágtak vissza a spanyolok, akik kétpontos fórral az első helyen jutottak ki a kontinenstornára.

A szövetségi kapitányok kölcsönös bókolással hangoltak az újabb felvonásra. „A svédek ellen nem könnyű játszani, ugyanis remekül kontráznak, ráadásul kiváló csatáraik vannak, úgyhogy nem árt majd óvatosnak lenni” – magyarázta Luis Aragones, Spanyolország szakvezetője. Kollégája, Lars Lagerbäck így nyilatkozott: „Nagyszerű csapat lesz az ellenfelünk. A spanyolok sokat járatják a labdát és rendkívül veszélyesen támadnak. Még a kispadjukon is kiváló játékosok ülnek. Ha azoknak svéd útlevelük lenne, biztosan beállítanám őket a csapatomba.”

A pályán Cesc Fabregas lehet a hős (Getty)

A pályán Cesc Fabregas lehet a hős (Getty)

Az idilli hangulat, a nagy barátság persze csak szombat este hatig, a meccskezdésig tart. Aragones valamennyi játékosára számíthat, még az első meccsen gólöröm közben az ujját törő – nem mellékesen triplázó – David Villára is, így szinte biztos, hogy ugyanazt a tizenegyet küldi majd pályára, mint a görögök ellen.

Lagerbäcknek ugyanakkor már akadnak gondjai. Christian Wilhelmsson számára már véget ért az Eb, és az edző a vádliját fájlaló Niclas Alexanderssonra sem számíthat szombaton. Előbbi helyén, a középpálya jobb oldalán Sebastian Larsson vagy Johan Elmander játszik majd, míg utóbbit Fredrik Stoor pótolhatja.
A görögök ellen pazar gólt szerző Zlatan Ibrahimovicnak a keddi összecsapás után bedagadt az amúgy is fájós térdre, ennek ellenére ott lesz a pályán Henrik Larsson éktársaként.

Örökmérleg – Svédország-Spanyolország
11 mérkőzés, 3 svéd gy., 4 d., 4 spanyol gy.; gólok: 13-17

Kieshet a címvédő vagy a titkos favorit

A címvédő görögök „kiesési rangadót” vívnak a torna előtt titkos favoritnak vélt, a spanyolok ellen azonban könnyűnek találtatott oroszokkal. Otto Rehhagel, a hellének edzője a hadrendet, illetve a kezdőcsapatot illetően is változtatásokat tervez.

Szándéka szerint félreteszi a svédek ellen alkalmazott, s csődöt mondott ötvédős taktikát, és a bátrabb 4-4-3-as felállásban küldi pályára az övéit. A csatártrióban Fanis Gekasz helye biztosnak tűnik, Angelosz Hariszteasz vagy Jannisz Amanatidisz viszont kikerülhet a csapatból, és ezzel megnyílhat az út a tapasztalt, távolról is gólképes Nikosz Liberopulosz előtt.

S rajta kívül Hrisztosz Pacazoglu is a kezdőben találhatja magát, a tervek szerint Rehhagel a támadásban is hasznos védővel szándékozik stabilabbá tenni az első mérkőzésen ingatag középpályás sort. „Azt nem tudom megígérni, hogy nyerünk, azt ellenben igen, hogy teljesen más együttest látnak majd görög mezben, mint a svédek ellen” – mondta Angelos Baszinasz.

Otto Rehhagel nem csak edzésen örülne (Getty)

Otto Rehhagel nem csak edzésen örülne (Getty)

A szombati ellenfél is leszerepelt a nyitányon, Guud Hiddink ennek ellenére sem forgatja fel a csapatát. „Fiatal együttes a miénk, ráadásul nem tartozunk azon a válogatottak közé, ahol 23 azonos képességű labdarúgó vár bevetésre” – indokolt Oroszország szövetségi kapitánya. A holland szakember elmondta, a fiai tanultak a spanyolok elleni vereségből, amelyet a tapasztalanságuknak „köszönhettek”, és úgy véli, más mentalitással futballozva sikeresek lehetnek szombat este.

Az orosz játékosok mindenesetre nagyon elszántan várják az újabb megmérettetést. „Hiddink azt mondta, felejtsük el mihamarabb a spanyolok elleni meccset, és csak a görögökre koncentráljunk, mert csak így nyerhetünk. Igaza van” – mondta Szergej Szemak. „Még nincs veszve semmi. Hatalmas csata vár ránk szombaton” – tette hozzá Konsztantin Zirjanov.

Bár a tervek között nem szerepel, meglehet, Hiddink mégis kénytelen lesz változatni, amennyiben Roman Pavljucsenko combsérülése nem jön rendbe a meccsig. A spanyolok ellen a becsületgólt jegyző csatár kiesése egyébiránt nagy csapás lenne Hiddink számára, tekintve, hogy Pavel Pogrebnyakra eleve nem számíthat az Európa-bajnokságon, míg Andrej Arsavin eltiltása miatt a szombat esti találkozón sem szerepelhet.

Örökmérleg – Görögország-Oroszország
18 mérkőzés, 3 görög gy., 4 d., 11 orosz gy.; gólok: 12-35
(Beleszámítva a szovjetek eredményeit is)

D-csoport, 2. forduló:
Svédország-Spanyolország, 18:00
Innsbruck, Tivoli Neu. V.: Vink (holland)
Várható kezdőcsapatok:
Svédország: Isaksson – Stoor, Mellberg, Hansson, M. Nilsson – S. Larsson, D. Andersson, A. Svensson, Ljungberg – Ibrahimovic, H. Larsson
Spanyolország: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Marcos Senna – Silva, Iniesta, Xavi – Fernando Torres, David Villa

Görögország-Oroszország, 20:45
Salzburg, Wals-Siezenheim. V.: Rosetti (olasz)
Várható kezdőcsapatok:
Görögország: Nikopolidisz – Szeitaridisz, Dellasz, Kirgiakos, Toroszidisz – Kacouranis (Pacazoglu), Baszinasz, Karagunis – Haristeasz (Liberopulosz), Gekasz, Amanatidisz (Liberopulosz)
Oroszország: Akinfejev – Anyukov, Ignasevics, Sirokov, Zsirkov – Szemak – Zirjanov, Szemsov, Biljalegyinov – Adamov, Pavljuchenko

A csoport állása:
1. Spanyolország 3 pont (4-1), 2. Svédország 3 (2-0), 3. Görögország 0 (0-2), 4. Oroszország 0 (1-4)

Aktuális forma

Spanyolország:
2008. június 10.: – Oroszország 4-1 (Eb)
2008. június 4.: -Egyesült Államok (o., b.) 1-0
2008. május 31.: -Peru (otthon, b.) 2-1
2008. május 26.: -Olaszország (o., b.) 1-0
2008. február 6.: -Franciaország (o., b.) 1-0

Svédország:
2008. június 10.: -Görögország 2-0 (Eb)
2008. június 1.: -Ukrajna (o., b.) 0-1
2008. május 26.: -Szlovénia (o., b.) 1-0
2008. március 26.: -Brazília (semleges, b.) 0-1
2008. február 6.: -Törökország (i. b.) 0-0

Oroszország:
2008. június 10.: -Spanyolország 1-4 (Eb)
2008. június 4.: -Litvánia (s., b.) 4-1
2008. május 28.: -Szerbia (s., b.) 2-1
2008. május 23.: -Kazahsztán (o., b.) 6-0
2008. március 26.: -Románia (i., b.) 0-3

Görögország:
2008. június 10.: -Svédország 0-2 (Eb)
2008. június 1.: -Örményország (o., b.) 0-0
2008. május 24.: -Magyarország (i., b.) 2-3
2008. május 19.: -Ciprus (o., b.) 2-0
2008. március 26.: -Portugália (s., b.) 2-1
2008. február 6.: -Finnország (o., b.) 2-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik