Élet-Stílus

Villa elintézte az oroszokat

A D-csoport első mérkőzésén a spanyolok a vártnál könnyebben múlták felül az egyre jobb hírnevük ellenére roppant keveset mutató oroszokat. Villa egymaga három gólt helyezett el Akinfejev hálójába, s ezzel ő a torna első triplázója.

Kezdősípszó után a két együttes nem törődött sokat a „tapogatózó játékkal”: előbb Zsirkov veszélyeztetett szabadrúgásból, majd Villa és Senna lövései okoztak (kevesebb) gondot Akinfejevnek.

Az első negyedórát követően is az oroszok léptek fel támadólag, s az első komolyabb helyzet is a nevükhöz fűződött. Egy többpasszos akció nyomán Anyukov ívelt a tizenhatoson belül berobbanó Szemsov elé, ám a középpályás elhamarkodta a lövést. Kárhoztathatta magát, hisz az első nívós spanyol megmozdulásból gól született.

Csak az eleje volt szoros: Iniesta és Zsirkov párharca (MTI)

Csak az eleje volt szoros: Iniesta és Zsirkov párharca (MTI)


Az első gól után eldőlt

Torres táncoltatta meg Kologyint, s miután maga mögé utasította az oroszt, önzetlenül az érkező Villa elé tálalt, aki közelről a hálóba pöckölt. A bekapott gól nem szegte az oroszok kedvét, sőt, a 23. percben a spanyolok áldhatták szerencséjüket. Szicsev lapos középre passzát négy spanyol védő nézte érdeklődve, Zirjanov reagált a leghamarabb, lövése viszont a jobb kapufáról pattant vissza.

A kontra nyomán Iniesta iramodott meg, a barcelonai Villához játszott, Akinfejev viszont résen volt. A gyors „ütésváltás” után kissé alábbhagyott a meccs. A spanyolok visszahúzódtak, a kontra-mester oroszok pedig nem igazán tudtak mit kezdeni a pozíciós támadásokkal – Arsavin nagyon hiányzott, elől pedig a lassú Pavljucsenko rendre nem tudta megtartani a labdákat.

A spanyolok is rápihentek az első félidőben vezetett egyérintéses kontráikra, ám a hajrában azonban ismét megbüntették az elől felejtkező oroszokat. Pavljucsenko szabadrúgása után a levágódó labdára a spanyolok startoltak rá, Iniesta remek labdával indította a leshatáron kilépő Villát, s a támadó kettőre növelte maga és csapata góljainak számát.

Csatár-ikrek: Villa és Torres (MTI)

Csatár-ikrek: Villa és Torres (MTI)

Szünet után elmaradtak a nagy rohamok, s érezni lehetett, hogy a nagy mágus Hiddink nem tudott csodát tenni az öltözőben: az oroszok lélekben feladva passzolgatták át az első húsz percet. Egy flegma átadás nyomán majdnem rajtavesztettek, Fabregas indult meg a jobb oldalon, ám Akinfejev a kapuját elhagyva lábbal mentett.

Fáradt oroszok

Maradt a koreográfia, az oroszok tanácstalanul passzolgattak keresztbe, míg a spanyolok az eladott labdára vártak. A 75. percben bevált a számítás; Cazorla szemfülesen észrevette, hogy Villáról lemaradoznak az oroszok, a valenciai támadó elé játszott mértani pontossággal, s Villa miután csúnyán megforgatta Sirokovot, a jobb alsó sarokba lőtt.

A hajrára az oroszok is feléledtek, előbb Pavljucsenko lövése ment alig mellé – Casillas lemaradt – majd jobboldali szöglet után Sirokov csúsztatott középre, a Capdevillát megelőző Pavljucsnko pedig a léc alá fejelt. A gól feldobta a Hiddink tanítványokat, előbb egy kontra, majd egy kényszerítő után Szemak már csak Casilasszal állt szembe – de odalett a lehetőség.

Villa a torna első triplázója (MTI)

Villa a torna első triplázója (MTI)

Az utolsó szó viszont Villáé volt. Egy újabb kontra nyomán – az oroszok ismét előlragadtak – a támadó kiváló labdát kapott, megvárta, míg felzárkóztak mellé a társak, majd a jobboldalon érkező Xavi elé emelt. A középpályás lövését Akinfejev védte ugyan, a kipattanót viszont a lövés pillanatában lesgyanús szituációban lévő Fabregas közelről a kapuba fejelte.

Nem osztott, nem szorzott, a spanyol csapat ennyivel jobb a várakozásoktól jócskán elmaradó orosz legénységnél.

Nyilatkozatok

Luis Aragones spanyol szövetségi kapitány:
“Örülök a győzelemnek, de úgy érzem, az első félidőben szerencsénk is volt, az oroszok óriási nyomást gyakoroltak ránk, a vezető gólunkig nehéz pillanatokat éltünk át. Villa fantasztikus képességű játékos, ugyanez igaz Torresre is, ha jó formában van.”

Guus Hiddink orosz szövetségi kapitány:
“Mi készítettük elő a spanyol ellentámadásokat. Nagyon naivak voltunk, kemény leckét kaptunk, bízom benne, hogy sikerül tanulnunk a hibáinkból.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

D-csoport, 1. forduló

Spanyolország-Oroszország 4-1 (2-0)
Innsbruck, Tivoli, 30 ezer néző. Vezette: Plautz (osztrák)
Gól: Villa (20., 44., 75.), Fabregas (91.) illetve Pavljucsenko (86.)
Spanyolország: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Marcos Senna – Iniesta (Cazorla, 63.), Xavi, Silva (Xabi Alonso, 77.) – Villa, Fernando Torres (Fabregas, 54.)
Szövetségi kapitány: Luis Aragones
Oroszország: Akinfejev – Anyukov, Kologyin, Sirokov, Zsirkov – Szemak – Szicsev (Bisztrov, 46., Adamov, 70.), Zirjanov, Szemsov (Torbinszkij, 58.), Biljaletdinov – Pavljucsenko
Szövetségi kapitány: Guus Hiddink

Az állás:
1. Spanyolország 3 pont (4-1, 1 mérkőzés), 2-3. Görögország és Svédország 0 (mérkőzés nélkül), 4. Oroszország 0 (1-4, 1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik