Élet-Stílus

Csoportdöntőt játszanak Ronaldóék

A portugálok és a csehek az első mérkőzésen nyertek, és szerda este az egyikük akár már a nyolc közé juthat, amennyiben győz a csoport rangadóján. Az esti meccsen a törökök és a házigazda svájciaknak is nyerniük kell, ha nem akarnak idő előtt búcsúzni a tornától.

A portugál-cseh mérkőzéssel kezdődik el az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulója. Ronaldóék a törökök elleni első mérkőzésükön meggyőző teljesítménnyel győztek, míg a csehek alaposan megszenvedtek a Svájc ellen. A két hárompontos együttes összecsapásán van miért visszavágniuk a portugáloknak, akik a két csapat eddigi egyetlen Eb-meccsén (1996) egy emlékezetes Poborsky-találattal kaptak ki a szerda esti ellenfelüktől.

„Minél előbb szeretnénk bebiztosítani a helyünket a nyolcaddöntőben, ehhez pedig szerda este győznünk kell” – nyilatkozta Deco, aki a fiatal Moutinhóval remekül irányított a középpályán. „Hihetetlen tempóban fejlődik, élmény volt vele játszani” – mondta a Barcelona futballistája a 21 éves csapattársáról, aki a fiatal kora ellenére már 14 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben.

A portugálok keretében nem várható jelentős változás, hiszen mindenki egészséges, és az első meccsen mind a három csapatrész jól teljesített. A cseheknél ezzel szemben várhatóan alaposan átrendezi a Svájc elleni siker ellenére a csapatot Karel Brückner. „A nyerő felálláson is lehet változtatni” – nyilatkozta a szakember, aki elismerte, hogy Tomas Rosicky nélkül a középpályán hiányoztak a váratlan ötletek, a megindulások.

Ki tudja megállítani Ronaldót? (MTI/EPA)

Ki tudja megállítani Ronaldót? (MTI/EPA)

„Alig-alig tudtuk megjátszani az egyedüli ékünket, Jan Koller mintha pályán sem lett volna” – mondta az ősz hajú mester, aki várhatóan az első meccsen irányító középpályásként csődöt mondó David Jarolim helyett Marek Matejovskynak ad lehetőséget. Az sem kizárt, hogy Koller mellett még egy csatárt – feltehetően Barost vagy az első meccsen a győztes gólt szerző Sverkost – jelöli a kezdőbe.

A cseh játékosok is tisztában vannak azzal, hogy a csoportkör talán legnehezebb meccse vár rájuk. „Nemcsak Ronaldóra kell figyelnünk, tömve van a keret klasszis játékosokkal. A portugálok az Eb esélyesei közé tartoznak, de képesnek érzem a csapatot arra, hogy győzzünk” – nyilatkozott optimistán Marek Jankulovski.

Örökmérleg: Portugália-Csehország
10 mérkőzés, három portugál győzelem, 4 cseh győzelem, 3 döntetlen

Már komoly a tét a labdarúgó Eb A csoportjának szerdai második összecsapásán Bázelben: a Svájc-Törökország mérkőzés vesztese valószínűleg kiesik, miután mindkét gárda kikapott az első fordulóban Csehország, illetve Portugália legjobbjaitól.

A török és a svájci válogatott “kiesési rangadójának” külön pikantériáját az adja, hogy a két együttes legutóbbi összecsapása botrányba torkolott. Három éve Svájc éppen Törökországban harcolta ki a 2006-os világbajnokságon való
szereplést. Az első hazai pótselejtezőn 2-0-ra nyertek a svájciak,
majd a visszavágón kikaptak 4-2-re, de idegenben lőtt góljaiknak ők
jutottak ki a vébére.

A mérkőzés hajrájában a török csapat tagjai az ellenfél játékosain
vezették le a dühüket, amiért a válogatott komoly büntetést kapott.
„Nem lesz könnyű elfelejteni az Isztambulban történteket, de igyekszünk
nem erre koncentrálni” – mondta Tranquillo Barnetta, a társrendező
középpályása. A szervezők mindenesetre jól emlékeznek a történtekre.

Senderos is tudja mi a tét (MTI/EPA)

Senderos is tudja mi a tét (MTI/EPA)

Már csak azért is kiemelten kezelik az összecsapást, mert a Svájcban dolgozó nagyszámú vendégmunkás miatt a törökök is majdhogynem ugyanakkora szurkolói támogatásra számíthatnak, mint a hazaiak.

„Biztos vagyok abban, hogy a két csapat játékosai példamutatóan fognak viselkedni a pályán és mellette” – így a török kapitány. Fatih Terim bízik abban, hogy a játékosok végre az Eb-n is megmutatják a tréningen begyakorolt figurákat. „Nem játszottunk jól a portugálok ellen, de tudjuk mire vagyunk képesek, és bízunk abban, hogy továbbléphetünk a csoportból.”

A törökök esélyeit növelheti, hogy a gólokkal amúgy is “spóroló” svájciak legveszélyesebb csatára, Alexander Frei már az első meccsen olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy többet nem léphet pályára az Eb-n. A második számú támadó, Marco Streller is lesérült, de várhatóan játszhat a törökök ellen, akiknél Gökhan Zan és Servet Cetin szereplése kérdéses.

Örökmérleg: Svájc-Törökország
14 meccs, 4 svájci győzelem, 7 török győzelem, 3 döntetlen

A csoport

Csehország-Portugália, 18.00
Genf, Stade de Genéve. V.: Kyrosz Vasszarasz (GRE)
Várható kezdőcsapatok:
Csehország: Cech – Jankulovski, Rozehnal, Ujfalusi, Grygera – Galasek – Polak, Jarolim – Plasil, Sionko – Koller
Portugália: Ricardo – Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Ferreira – Petit – Moutinho, Deco – C. Ronaldo, Simao – Nuno Gomes

Svájc-Törökország, 20.45
Bázel, St. Jakob Park. V.: Lubos Michel (szlovák)
Várható kezdőcsapatok:
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin – Inler, Fernandes – Behrami, Barnetta – Vonlanthen, Streller.
Törökország: Volkan – Hamit Altintop, Servet Cetin, Gökhan Zan, Hakan Balta – Mehmet Aurelio – Kazim, Emre, – Erdinc, Tuncay – Nihat

aktuális forma

Csehország
2008.június 07.: – Svájc (Eb-csoportmeccs) 1-0
2008. május 30.: – Skócia 3-1 (o., b.)
2008. május 27.: – Litvánia 2-0 (o., b.)
2008. március 26.: – Dánia 1-1 (i., b.)
2008. február 6.: – Lengyelország 0-2 (i., b.)

Portugália
2008. június 7.: – Törökország (Eb-csoportmeccs) 2-0
2008. május 31.: – Grúzia 2-0 (o., b.)
2008. március 26.: – Görögország 1-2 (semleges, b.)
2008. február 6.: – Olaszország 1-3 (s., b.)
2007. november 21.: -Finnország 0-0 (o, Eb-s.)

Svájc
2008- június 7.: – Csehország (Eb-csoportmeccs) 0-1
2008. május 30.: – Liechtenstein 3-0 (otthon, barátságos)
2008. május 24.: – Szlovákia 2-0 (o., b.)
2008. március 26.: – Németország 0-4 (o., b.)
2008. február 6.: – Anglia 1-2 (idegenben, b.)

Törökország
2008. június 7.: – Portugália (Eb-csoportmeccs) 0-2
2008. május 29.: – Finnország 2-0 (s., b.)
2008. május 25.: – Uruguay 2-3 (s., b.)
2008. május 20.: – Szlovákia 1-0 (s., b.)
2008. március 26.: – Fehéroroszország 2-2 (i., b.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik