Élet-Stílus

Podolski: az egyik szívem lengyel

A németek Lukas Podolski két góljával győzték le vasárnap este Lengyelországot az Európa-bajnokság B csoportjában - ugyanakkor a csatár öröme nem felhőtlen.

A rejtély könnyen feloldható: Podolski lengyel származású, a dél-lengyelországi Gleiwitzben látta meg a napvilágot, igaz, már Németországban, a Kölnhöz közeli Bergheimben és Pulheimben nőtt fel. Az első gólja után (amikor a szintén lengyel születésű Miroslav Klose átadása után gurított a kapuba…) nem is ünnepelt, az arcát a kezeibe temetve kocogott vissza.

„Igyekeztem tiszteletteljesen viselkedni, ezért nem örömködtem, miután betaláltam. A családom Lengyelországból származik, és én is ott születtem, szóval így kellett tennem” – magyarázta a 23 éves támadó, akit a legutóbbi világbajnokság legjobb fiatal játékosának választottak; nem mellékesen: 2004-ben éppen Magyarország ellen mutatkozott be a Nationalelfben.

Mérsékelt boldogság (MTI/EPA)

Mérsékelt boldogság (MTI/EPA)

Tudósító

Kint jár a foci-Eb helyszínein? Vagy egy fotója, videója, tudósítása? Töltse fel az FN-tudósítóba!

„Két szívem van. Az egyik német, a másik lengyel. Éppen ezért örömmel tölt el, hogy jól kezdtük a tornát, azt viszont már nem dob fel, hogy a lengyeleket vertük meg… De már a következő találkozóra koncentrálok” – mondta Podolski. S ehhez hozátette, hogy a három pont megszerzésével elérték ugyan a céljukat, de tovább kell javulniuk ahhoz, hogy a következő akadályt (a horvátok elleni meccset – június 12.) is sikerrel vehessék.

Joachim Löw is megdicsérte a vasárnapi nyitányon duplázó játékosát. A szövetségi edzőnek főleg a második gól tetszett, ahogy Podolski 11 méterről, kapásból a jobb felső sarokba lőtt.

„Kiváló a rugótechnikája, ha hagyják lőni, a kapusoknak kevés esélyük van a hárításra” – nyilatkozta Löw. Majd megjegyezte: „Lukas keményen dolgozott az elmúlt hetekben. Tehetséges labdarúgó, ráadásul remek fizikai adottságokkal rendelkezik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik