Élet-Stílus

A magyar turista túleszi és túlissza magát

A balesetek és a rosszullétek számának emelkedése szoros összefüggést mutat az all inclusive (azaz „minden benne van”) jellegű szállodai szolgáltatások népszerűségének emelkedésével - derül ki a QBE Atlasz Biztosító adataiból.

A cég által biztosított külföldön nyaralók közül tavaly 20-25 százalékkal többen szenvedtek sérülést vagy egyéb egészségkárosodást alkoholfogyasztás miatt, mint 5 évvel ezelőtt – állapították meg a biztosító szakemberei. Egy év alatt ezer magyar turista lett beteg az úton, jelentős részük az említett okok miatt.

Egyes afrikai országokban szinte csak all inclusive ellátási forma létezik, erre álltak át a szállodák, de ez a jellemző egyes ázsiai és dél-amerikai úticélok esetében is. Többnyire a helyi alkoholos italok foglaltatnak benne az árban. Gyakori az alkoholos kábulat miatt bekövetkező súlyos napszúrás, leégés, végtagtöréses baleset, valamint a vízből történő mentés. A mértéktelen alkoholfogyasztás olykor felelőtlenné és erőszakossá tesz. A nagy melegben ráadásul az alkohol fokozottabban fejti ki hatását, még a kisebb mennyiségű ital is nagy gondot okozhat.

A fejlett nyugati országok turistái már több évtizede megszokták ezt a fajta ellátási módot és jobban ellenállnak a töméntelen mennyiségű ételnek és italnak, amelynek az árát egyébként bőven megfizetik az utazás árában a szállodának, az tehát “nincs ingyen.” Az európai kimutatások szerint mintegy 5-8 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az új piacokról érkező turisták természetesként kezeljék a korlátlan fogyasztási lehetőséget, és ne próbálják egészségüket veszélyeztető mértékben leenni-leinni az út árát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik