Élet-Stílus

Holland lecke a világbajnoknak

Három góllal kikapott az olasz válogatott Hollandiától az első csoportmeccsén. A világbajnok együttes védelme rendkívülien bizonytalanul mozgott, és ezt Nistelrooy-ék könyörtelenül kihasználták.

A mérkőzés ígéretesen kezdődött, mintha a két együttes kárpótolni szeretné a nézőket a francia-román összecsapásért. Az első percekben a világbajnok olaszok futballoztak pontosabban, villámgyorsan átjátszották a hollandok középpályáját, az utolsó passzt azonban rendre elrontották. Különösen Pirlo irányított zseniálisan, Gattuso pedig a szokásához híven kőkeményen védekezett.

A hollandok válasza nem sokáig váratott magára, az életveszélyes támadószekció Nistelrooy-jal, Sneijderrel, Kuyttal és van der Vaarttal nem egyszer tesztelte Buffont. Az utóbbi lövésénél jártak a legközelebb a gólhoz a játék irányítását átvevő hollandok, a Juventus kapusa azonban magabiztosan felszedte a középre tartó labdát.

Nistelrooy negyedóra elteltével madridi csapattársától, Sneijdertől kapott remek labdát, egyedül tört kapura, elfektette Buffont, de megbotlott, és végül kisodródott. Ha elesik feltehetően tizenegyest kap, így viszont tisztáztak a visszarobogó védők.

Padlón Gianluigi Buffon (MTI/EPA)

Padlón Gianluigi Buffon (MTI/EPA)

A holland fölény a 26. percben érett góllá, igaz a találatot a visszajátszások tanúsága szerint kétméteres lesről szerezte Nistelrooy. Egy szöglet után Buffon kiöklözte a labdát Sneijder elé, aki azonnal tüzelt. A védők mögött helyezkedő társ beletette a lábát a kapu mellé tartó labdába – az olasz kapusnak esélye sem volt a hárításra.

Öt perccel később már önfeledten ugrált a partvonal mellett Marco van Basten, miután a csapata kétgólos előnybe került a világbajnok ellen. A hollandok kapujánál Giovanni van Bronckhorst mentette a vonalon Toni fejesét, majd a védő végigszáguldott az egész pályán, és a jobb szélen érkező Kuythoz ívelt. A liverpooli légiós azonnal továbbfejelte a labdát Sneijdernek, aki 8 méterről a rossz ütemben kilépő Buffon mellett a rövid felsőbe helyezett.

A két gyors gól láthatóan megzavarta az amúgy is az olasz együttes Achilles-inának tartott védelmet, az Oranje nem egyszer hozta zavarba a Cannavaro helyén szereplő Barzaglit, és az idei szezonban a várakozásoktól elmaradó Materazzit.

Van Bronckhorst (k) volt a hollandok leghasznosabb játékosa (MTI/EPA)

Van Bronckhorst (k) volt a hollandok leghasznosabb játékosa (MTI/EPA)

A félidő hajrájában sokadszorra lépett ki a leshatárról Nistelrooy, aki teljesen egyedül vezethette a labdát az olasz kapura. Buffon remek reflexmozdulatán múlt, hogy nem került háromgólos hátrányba az olasz csapat. Válaszképpen az olaszok legveszélyesebb játékosa Di Natale eresztett meg egy életerős lövést, amely fél méterről a kapu felett hagyta el a játékteret.

A szünet után a hollandok ott folytatták, ahol negyedórával korábban abbahagyták: Nistelrooy a bal szélen három védőt is magára húzott, de így is sikerült beadnia a labdát. A remekül kimozduló Buffon akadályozta meg, hogy még nagyobb bajba kerüljön a harcosan küzdő Squadra Azzura.

Az idő előrehaladtával az olaszok egyre inkább beszorították ellenfelüket, amihez persze az is kellett, hogy a hollandok tökéletesen elégedettek voltak az eredménnyel. Előbb Zambrotta csinált bohócot a bal saroknál a rengeteget dolgozó Kuytból, majd éles szögből jócskán mellétrafált. Később az addig észrevehetetlen Toni fordult kapura, ám a kísérlete semmiféle gondot nem okozott van der Sarnak.

A félidő derekán a szünet után a mezőnybe szürkülő Di Natalét az olasz gólkirály, a szurkolók kedvence, Alessandro Del Piero váltotta. A Juventus sztárja azonnal letette a névjegyét, a tizenhatos vonaláról eleresztett lövésénél először kellett nyújtózkodnia a BL-győztes Manchester United kapusának. Pillanatokkal később ismét a rutinos támadó veszélyeztetett, aki néhány perc alatt többször került helyzetbe, mint Luca Toni bő egy óra alatt.

Toni teljesen tanácstalan (imago)

Toni teljesen tanácstalan (imago)

Negyedórával a vége előtt aztán a Bayern támadója előtt adódott lehetőség, de a kirepülő van der Sar annyira megzavarta, hogy csúnyán fölé emelt ígéretes helyzetben. Nagyon nyomtak az olaszok: Grosso bombáját, majd Pirlo felsőbe tartó szabadrúgását piszkálta ki a holland kapus, aki aztán egy gyors kontra után megnyugodhatott.

Buffon ugyan kiütötte Kuyt kísérletét, ám a holland összeszedte a kipattanót, és a középen érkező van Bronckhorst fejére ívelt. A barcelonai védő közvetlen közelről bólintott az olasz kapuba, a menteni igyekvő Zambrotta már csak beljebb tudta segíteni a labdát.

A hajrában a teljesen elkedvetlenedett olaszok feladták a meccset, nem rajtuk múlt, hogy nem kaptak még egy-két gólt. Teljesen megérdemelten nyerték a hollandok, akik a kontráikkal nem egyszer összekuszálták a világbajnok védelmét. Cannavaro nélkül nagyon nehéz dolga lesz a folytatásban a Roberto Donadoni csapatának.

Nyilatkozatok

Marco van Basten, a holland válogatott szövetségi kapitánya: “Nem számítottam rá, hogy három góllal nyerünk. A világbajnok ellen nem is lehettek ilyen céljaink. Azt vártam, hogy az elsőtől az utolsó percig legyünk fegyelmezettek, egységesek és a mérkőzés után is maradjon reális esélyünk a továbbjutásra a csoportból. Örülök, hogy ilyen jól játszott a csapat, de még két nehéz találkozó van előttünk, ezért holnaptól már a ránk váró feladatokra koncentrálunk.”

Roberto Donadoni, az olasz válogatott szövetségi kapitánya: “Vannak olyan meccsek, amikor semmi sem sikerül. A gólok előtt naívak voltunk. Az első találatot szerintem lesállás előzte meg, de ennek nincs jelentősége. Most már előre kell néznünk. A románok ellen muszáj megmutatnunk, hogy mire vagyunk képesek. Nehéz helyzetbe kerültünk, de még nincs veszve semmi.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

C csoport, 1. forduló

Hollandia-Olaszország 3-0
Bern, Stade de Suisse Wankdorf, 30 ezer néző. Vezette: Peter Fröjdfeldt (svéd)

Gól: van Nistelrooy (26.), Sneijder (31.), van Bronckhorst (79.)

Hollandia: Edwin van der Sar – Andre Ooijer, Khalid Boulahrouz (John Heitinga, 76.), Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst – Nigel de Jong, Orlando Engelaar – Dirk Kuyt (Ibrahim Afellay, 80.), Rafael van der Vaart, – Wesley Sneijder – Ruud van Nistelrooy (Robin van Persie, 71.)
Szövetségi kapitány: Marco van Basten

Olaszország: Gianluigi Buffon – Christian Panucci, Andrea Barzagli, Marco Materazzi (Fabio Grosso, 55.), Gianluca Zambrotta – Massimo Ambrosini, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso – Mauro Camoranesi (Antonio Cassano, 75.), – Luca Toni, Antonio Di Natale (Alessandro del Piero, 64.)
Szövetségi kapitány: Roberto Donadoni

Az állás:
1. Hollandia 3 pont, 2. Románia és Franciaország 1-1 (0-0), 4. Olaszország 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik