Élet-Stílus

Halálosan unalmas francia döntetlen

Unalmas gólnélküli döntetlennel zárult a halálcsoport első összecsapása az Európa-bajnokságon. A franciák elképzelés nélkül játszó, keveset mozgó sztárjai képtelenek voltak feltörni a fegyelmezett román védelmet.

Vehemensen kezdtek a csapatok, szó nem volt a selejtezők alatt oly sokszor “megcsodált” tapogatózó játékról. A franciák azonnal nekiestek a behúzódó románoknak, és rögtön a második percben a sérült Henry helyén szereplő Anelka kapott egy remek kiugratást, de egy hajszállal lemaradt a labdáról.

Pillanatokkal később Ribéry szabadrúgását tisztázta a román védelem. A szomszédaink a kezdeti rohamokat kivédekezve, egyre gyakrabban előremerészkedtek: előbb Coupet szedett le egy előreívelt labdát a Nicolita elől, majd Mutu lövésébe léptek bele az utolsó pillanatban Thuramék. A másik kapunál Anelka, majd Benzema lökete tévesztett célt.

Negyedóra elteltével a kezdeti iram alábbhagyott, mind a két csapat a biztos, kontrollált labdatartásra törekedett. Kevés volt a mozgás, nem akartak kockáztatni a felek, így a helyzetek is egyre jobban elmaradoztak.

Abidal és Contra csatája (MTI/EPA)

Abidal és Contra csatája (MTI/EPA)

A félidő derekán Malouda került kecsegtető helyzetbe, de a kapujából kirontó Lobont térddel védett. A kipattanó Anelka elé került, aki addig tologatott, míg a teljes román védelem visszaért, és tisztázott. Nem sokkal később ismét Malouda tört be a jobb szélen a tizenhatoson belülre, a beadása azonban nem volt elég pontos – Lobont kapuja nem forgott veszélyben.

A románok válasza nem sokat késett, és egy villámgyors kontrát követően Niculae esett el a tizenhatoson belül. A francia védő egyértelműen fellökte, a bíró azonban kezezésért a támadónak adott sárga lapot. Érdekes döntés…

A színvonal az első percekhez képest alaposan visszaesett, a románok a kontralehetőségekre vártak, a franciáknál pedig a támadásokat irányító Ribéry nem volt elég hatékony. A tömény unalmat egy szögletet követően Anelka törte meg: a BL-fináléban tizenegyest hibázó francia fél méterrel fejelt fölé. Percekkel később ismét a Chelsea-légiós okozott riadalmat a román tizenhatoson belül, passz helyett azonban éles szögből az oldalhálóba bombázott.

Makelele szokás szerint a védekezésben jeleskedett (MTI/EPA)

Makelele szokás szerint a védekezésben jeleskedett (MTI/EPA)

A szünet előtti pillanatokban a franciák egy Ribéry-Benzema összejáték után veszélyeztettek, a Bayern-középpályás gyenge lövését könnyedén felszedte a román kapus. Az ígéretesen induló, majd ellaposodó félidőt Mutu szögletei zárták.

A szünet után az első veszélyes helyzet a franciák előtt adódott. Malouda iramodott meg a bal szélen, és mivel a védők nem támadták, a jobb felső sarkot vette célba. Lövése fél méterrel szállt mellé-fölé. A másik oldalon Mutu bikázott ígéretes helyzetből egy szabadrúgást a francia sorfalba.

Maradtak a második félidőben is mezőnyfölényben a franciák; negyedóra elteltével a jobb szélen Ribéry indult meg, és mesterien tálalt a második hullámban, teljesen üresen érkező Benzema elé, aki 15 méterről gyengén találta el a labdát, Lobont pedig a helyén volt. A lyoni csatár nem sokkal később távolabbról próbálkozott – kevés sikerrel.

Mutúnak momentumai sem voltak (MTI/EPA)

Mutúnak momentumai sem voltak (MTI/EPA)

Az utolsó 20 percre Domenech kapitány a halovány Anelka helyére a debütáló válogatott meccsén két gólt szerző Gomist küldte be, majd a csalódást okozó Benzemát Samir Nasri váltotta. A francia válogatott támadójátékán a két csereember sem segített, a románok hátul kézben tartották a meccset, igaz alig-alig merészkedtek át a világbajnoki ezüstérmes térfelére.

Végleg leült a mérkőzés, a franciák ugyan támadgattak, de elképzelés nélkül előreívelgetett labdáikat Chivúék játszi könnyedséggel kivágták. Maradt az igazságos gólnélküli döntetlen, aminek a románok örülhettek jobban.

Nyilatkozatok

Victor Piturca, a román válogatott szövetségi kapitánya: “Három pontot szerettem volna szerezni, hiszen tudtam, hogy a franciák már nem olyan erősek, mint pár éve voltak, ezt ma is láthatta mindenki. Nyerni akartunk, ez volt a célunk, de a látottak alapján el kell fogadnunk a döntetlent, igazságos eredmény született.”

Raymond Domenech, a francia válogatott szövetségi kapitánya: “Nagyon nehéz csoportba kerültünk. Idegesen játszottunk, kapkodtunk és minden olyan hibát elkövettünk, ami egy ilyen torna nyitómeccsén előfordulhat. Van még két mérkőzés, ezeken összesen hat pontot lehet szerezni, optimista vagyok a folytatást illetően.”

13. európa-bajnokság, Ausztria és svájc

C csoport, 1. forduló

Franciaország-Románia 0-0
Zürich, Letzigrund Stadion, 30 ezer néző. Vezette: Manuel Mejuto Gonzalez (spanyol)

Románia: Bogdan Lobont – Cosmin Contra, Dorin Goian, Gabriel Tamas, Razvan Rat – Cristian Chivu, Mirel Radoi (Nicolae Dica, 93.), Razvan Cocis (Paul Codrea, 63.) – Daniel Niculae, Banel Nicolita – Adrian Mutu (Marius Niculae, 79.)
Szövetségi kapitány: Victor Piturca

Franciaország: Grégory Coupet – Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal – Franck Ribéry, Claude Makelele, Jérémy Toulalan, Florent Malouda – Karim Benzema (Samir Nasri, 77.), Nicolas Anelka (Bafetimbi Gomis, 72.
Franciaország: Raymond Domenech

Az állás:
1. Románia és Franciaoreszág 1-1 pont (0-0), 3. Olaszország és Hollandia 0-0 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik