Élet-Stílus

Tízezreket spórol az akkumulátor

Az elem százszor drágább, mint a vezetékes áram, akkumulátor használatával pedig több tízezer forintot spórolunk, és a lelkiismeretünk is rendben lehet: tettünk valamit a környezetért. Vigyázat, a telefontöltő akkor is fogyasztja az áramot, ha nincs készülék a másik végén – energiatippek a FigyelőNeten.

Az elemmel és akkumulátorral működő készülékek kétségtelenül szabadságot nyújtanak a vezetékes áramhoz kötöttekkel szemben, mégis érdemes megfontolni, mikor választjuk az energia ilyen formáját. Az elembe zárt áram ugyanis több százszor olyan drága, mint a vezetékes. Ha mégis arra van szükségünk, hogy a zsebünkben hordozzuk az energiát, akkor az eldobható elem helyett válasszunk akkumulátort, azaz az elem tölthető változatát – tanácsolja az Energia Klub.

Tízezreket spórol az akkumulátor 1

Megtérül a beruházás

Egy jó minőségű akkumulátor körülbelül ezerszer tölthető újra, tehát ha egyszer használatos elem helyett ezt választjuk, azzal 999 darab veszélyes hulladéknak minősülő elemtől mentesítjük a környezetet. Arról nem is beszélve, hogy az akkumulátor teljes élettartama alatt így több tízezer forintot spórolunk, az egyszeri nagyobb beruházás többszörösen megtérül. S ha már a hulladékról is szó esett: akár elem akár akkumulátor, élete végén a veszélyeshulladék-gyűjtőben a helye. Ilyet szerencsére ma már majdnem minden boltban találunk, ahol elemet is árulnak.

Titkos áramfaló – a mobiltöltő

A világon ma már több mint kétmilliárd ember mobiltelefonál, itthon pedig a készülékek száma meghaladja a lakosokét, azaz statisztikailag mindenkinek, még a csecsemőknek is van legalább egy mobiljuk. A telefonok által teljes életciklusuk alatt, azaz a gyártástól a hulladékkezelésig, igényelt energia körülbelül egyharmada a működtetés során fogy el. Magyarul ezt a mennyiséget mi, felhasználók töltjük a telefon akkumulátorába, tehát itt tudunk energiát megtakarítani.

Húzzuk ki!

Vigyázat, a konnektorban hagyott telefontöltők akkor is fogyasztanak áramot, ha épp nincs telefon a másik végükön, de ugyanez vonatkozik a többi akkutöltőre is! Ezt abból is észre lehet venni, hogy felmelegszenek, vagyis – teljesen feleslegesen – hővé alakítják az áramot. Ez a mennyiség egy-egy háztartás szintjén még nem dobja meg drasztikusan a villanyszámlát, de világméretekben gondolkodva már jelentős tétel. Egy elemzés szerint, ha használat után mindenki kihúzná a töltőt a konnektorból egy világváros éves áramfogyasztását spórolhatnánk meg. Aki tehát egy kicsit odafigyel a környezetére, ne felejtse hanyagul a konnektorban a töltőt!

Jövő héten az elektromos berendezések energiatakarékos használatára ad praktikus tippeket az Energia Klub. Egy kis odafigyeléssel sok pénzt takaríthatunk meg a mosással, világítással, fűtéssel, hűtéssel és vízzel is – további tippek a FigyelőNet Energiatippek rovatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik