Élet-Stílus

Ecclestone aggódik a Mosley-döntés miatt

Annak ellenére, hogy az FIA elnöke, Max Mosley megnyerte a bizalmi szavazást, az eredmény feletti örömét még senki sem fejezte ki nyilvánosan. Annál többen vannak az elégedetlenek. Ecclestone szerint árthat a sportág megítélésének az elnök maradása.

Az FIA szexbotrányba keveredett elnöke ma Párizsban elnyerte a képviselők nagyjából kétharmadának szavazatát a szervezet rendkívüli közgyűlésén. Mosley egyelőre a helyén maradt, annak ellenére, hogy szinte minden befolyásos tényező a távozását követelte.

Szakadásveszély

A német autóklub, az ADAC a szavazás eredményének nyilvánosságra kerülése után nem sokkal bejelentette, hogy felfüggeszti minden FIA-beli tevékenységét, és nem kizárt további szervezetek követik a példát.

Vajon kitölti a 2009-ig szóló mandátumát? (vezess.hu)

Vajon kitölti a 2009-ig szóló mandátumát? (vezess.hu)

Az amerikai autóklub, az AAA már jelezte, hogy a németekhez hasonló lépést fontolgatnak, és a holland tagszervezet vezetője is ilyesmit említett. A holland delegált azt is elárulta, hogy főképp a kis országok tagszervezeteinek szavazataival nyert Mosley – a Magyar Autóklub valószínűleg ellene szavazott, hazánk már a múlt héten a lemondást követelte -, amelyek nagyobb pénzügyi függésben lehetnek az FIA-tól. A nagy szervezetek közösen próbálják eldönteni, hogy mi legyen a következő lépés, a tömeges kilépés sem zárható ki.

Lehet oszolni?

Az eredményt a legvisszafogottabban, és eddig egyetlenként az F1-es csapatok közül a BMW Sauber kommentálta: “Tiszteletben tarjuk a küldöttek döntését, amelyet a tények teljes ismeretében hoztak. Most az a legfontosabb, hogy minden érintett teljes figyelmét újra a sport felé fordítsa” – állt a csapt közleményében.

Hasonló hangot ütött meg a brit motorsportszövetség, az MSA is, ők hangsúlyozzák, hogy az eredmény megszületése után “itt az idő a továbblépésre”.

Hogy fog így dolgozni?

A Brit Nagydíjnak otthont silverstone-i pálya tulajdonosa, a brit versenyzők klubjának (BRDC) vezetője, Damon Hill már inkább aggódik Mosley maradása miatt. Bernie Ecclestone szorongatja a versenyt, és most már nincs ellenpólus sem.

“A BRDC-nek szüksége van egy olyan szervezetre, mint az FIA, hogy segítsen a kereskedelmi jogok birtokosaival szemben. Ez viszont nem lesz könnyű, amikor az elnök ennyire ellentmondásos, mint Max [Mosley], nehéz rá hivatkozva érvelni az F1 mellett a kormánynál” – mondta 1996 világbajnoka.

Ecclestone aggódik

A Brit Nagydíj “réme”, Ecclestone, aki már évtizedek óta Mosley barátja, reméli, hogy a döntés nem árt majd a Forma-1-nek. “Remélem nem bizonytalandtak el a szponzorok vagy a gyártók. A mostani helyzetben senki sem tudja, hogy mi lesz a következő lépés, és hogy Mosley hogyan folytathatja a munkáját a paddockban. Nagyon nehéz lesz számára az FIA elnökeként ténykednie, ha senki sem hajlandó vele találkozni, aki korábban lemondásra szólította fel” – magyarázta az F1 pénzügyi ura.

A volt F1-es csapatfőnök, Eddie Jordan nagyon hasonlóan vélekedik Mosley lehetőségeiről, az ír üzletember szerint azonban az ellenállást látva talán jobb belátásra tér az elnök, és önként távozik.

“Én azt remélem, hogy felméri a kárt, amit okoz. Sok helyre jut el a Forma-1, és sok ország vezetői nem hajlandóak vele találkozni. Ez egyértelműen tarthatatlan. Remélem, hogy odafigyel a visszhangokra, és lelép. Szinte biztos vagyok, hogy még az év vége előtt távozik.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik