Élet-Stílus

Svájc bunkerekkel várja az Eb szurkolóit

A június 7-i dátum felé közeledve a résztvevő csapatok összeállításával párhuzamosan másról sem szólnak a hírek, mint a foci-Eb gazdasági profitkalkulációiról. Korai lenne még a szervező országoknak extranyereséget elkönyvelniük a szállodaipar javára? Ausztria számára úgy tűnik, hogy igen, hiszen az osztrák utazási irodák a nemzetközi sportesemény előtt bő egy héttel sem tudnak még telt házas szállodákról, teljesíthetetlen szobaigényekről beszámolni. Sőt, az Osztrák Szállodaszövetség elnöke szerint nem kizárt, hogy a bécsi szállodák mínusszal zárják az Eb-szezont, a sportrendezvény miatt ugyanis elmaradnak az üzleti rendezvények és kongresszusok, amelyeknek pedig az egyik fő hónapja június.

Bőven van szoba

2008 januárjában a Wien Tourismus adatai szerint szinte teljesen le voltak foglalva a négy- és ötcsillagos hotelek szobái Bécsben. A selejtezők résztvevőinek kisorsolását követően azonban számos utazási iroda és utazásszervező visszaadta a szállodáknak a korábban előre lefoglalt szobákat, mivel úgy tapasztalták, mégsem olyan nagy az érdeklődés – értesült a FigyelőNet Bécs Város Képviseleti Irodájától. Az Osztrák Szállodaszövetség adatai szerint még mindegyik kategóriájú szállodában lehet júniusra szobát foglalni: az országosan rendelkezésre álló, összesen 75 ezer szálláshelyből eddig mindössze 15 ezret adtak el. A szállodaipar egyébként abban bízik, hogy az utolsó pillanatban mégis megtelnek majd a hotelek, mert sokan azt hiszik, nincsenek már üres szobák, úgyhogy nem is érdeklődnek.

Emeletes vaságyakat kínál a bécsi Euro-Fan kemping (forrás: Fan Camp Wien)

Emeletes vaságyakat kínál a bécsi Euro-Fan kemping (forrás: Fan Camp Wien)

A foglalási tapasztalatok szerint az átlagos Eb-vendég egyetlen mérkőzés miatt utazik a mérkőzés helyszínére, és nem marad túl sokáig, úgyhogy a meccsnapok közötti időszakban még bőven akad hely a szállodákban. Míg Ausztria körülbelül 1,1 millió egynapos turistával számol, addig Svájc mintegy 700 ezerrel kalkulál. Bécsben eddig június 16-ra foglalták le a legtöbb szállást, ekkor lesz ugyanis az Ausztria-Németország meccs. Az osztrák főváros egyébként összesen 45 ezer szálláshellyel várja az Eb-re érkező szurkolókat.

Kempingező németek és lengyelek

A foci-Eb-re érkezők körében igen nagy az érdeklődés ugyanakkor a kempingek iránt, különösen a német szurkolók foglaltak le több száz helyet. Bécsben négy kemping (Hütteldorf, Breitenfurt, Neue Donau és Bécs-Stadlau) is várja a futball szerelmeseit, igen vonzó árakkal. A 40 ezer négyzetméteres Bécs-Stadlauban – ahol 500 lakókocsi, illetve sátor fér el – egy helyért éjszakánként 19,90 eurót (körülbelül 4700 forintot), míg fejenként 9,90 eurót (mintegy 2350 forintot) kell fizetni.

A Wiener Messe területén „felhúzott” Euro-Fan-Camp nevű kempingben kialakított négyágyas hálófülkék összesen 3 ezer szurkolónak biztosítanak fekvőhelyet. Az Ernst-Happel-Stadion szomszédságában létrehozott szálláshelyen – ahol vendéglátórészleg, internetkávézó, pékség, sőt még fodrász és sminkmester is várja a szurkolókat – egy éjszaka (reggeli nélkül) 38 euróba (körülbelül 9 ezer forintba) kerül. A minden luxust nélkülöző, 1,2 millió euróért átalakított és felszerelt Fan-Camp – amelynek eddig a 20 százalékát foglalták le – főleg németek és a lengyelek körében népszerű, de a hírek szerint érkeznek majd ide Horvátországból, Japánból és Franciaországból is szurkolók.

Bern már felkészült a szurkolók fogadására (fotó: MTI/EPA)

Bern már felkészült a szurkolók fogadására (fotó: MTI/EPA)


Elkeltek a jegyek

Minden forgalomba hozott belépő elkelt az Eb-re. „A 31 mérkőzésre nyomtatott 1,05 millió jegy gazdára talált, a továbbiakban már csak illegálisan, a feketepiacról lehet belépőhöz jutni” – így Martin Kallen tornaigazgató.

A jegyek 38 százaléka a nemzeti szövetségekhez került, 33 százalékot vásárolhattak fel közvetlenül a szurkolók, 14 százalék jutott a szponzoroknak és tévétársaságoknak, a fennmaradó 15 százalékon pedig a vendéglátó városok, az UEFA-tagok és a stadiontulajdonosok osztoztak.

A meccsekért 45-110 eurót kellett fizetni, míg a Bécsben sorra kerülő döntőre 160-550 euróért árulták a jegyeket.

Alvás bunkerben vagy hajón

Ausztriával ellentétben Svájc már áprilisban telt házat jelzett, a négy svájci helyszín szinte minden szálláshelyét már lefoglalták. Nem csoda, hiszen az alpesi ország mindössze 31 ezer ágyat kínált a több százezer Eb-re érkezőnek. Svájcnak ez a hátránya már a múlt évben világossá vált, sőt ideiglenes kempingek építésekre sem adtak több helyen (például Bernben) – biztonsági okokra hivatkozva – építési engedélyt. Bécshez hasonlóan Bernben is – ahol 2 ezer szálláshely jutna a 6-12 ezer szurkolónak – elsősorban a meccsek napjára időzítették a szállásigényeket a futball szerelmesei. Hasonló a helyzet az Eb többi három svájci helyszínén, például Baselben lehorgonyzott tengerjáró hajókat is „bevetnek” a mérkőzésekre érkezők elszállásolására. A foci-Eb egyik hete ugyanis egybeesik az Art Basel kortárs művészeti fesztivállal, amely még inkább korlátozta a szabad szálláshelyek számát.

Akiknek már nem jutott szállodában hely, családoknál is próbálkozhatnak, ugyanis Baselben és Bernben a városvezetés a lakosság segítségét kérte szállásügyben. Ráadásul Bern a civilek számára készült létesítményeket (például ágyakkal felszerelt bunkereket) is megnyitotta az Eb-re érkezők előtt. Ahol viszont megépültek a kempingek (például Baselben az Eurocamp, Genf mellett a Keycamp), ott 25-80 svájci frankért (átszámítva 3700-12 ezer forintért) lehet megszállni egy éjszakára.

Két meccs között a foci-Eb-re érkezőknek érdemes az osztrák és a svájci futballhelyszínek látványosságaiból és kulturális programjaiból is csemegézni. Könnyű útvonalak és koncerttippek a FigyelőNet Eb-mellékletében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik