Élet-Stílus

Nyomjuk le az áramfaló számítógépet!

Sok háztartásban a számítógép, a nyomtató, a szkenner vagy a modem a legnagyobb energiafelhasználók közé tartozik - összes áramfogyasztásuk a lámpákkal vagy a hűtőgépekkel mérhető össze. Bátran használjuk a „kikapcsolás” opciót, már a nyomtatóval is évi 5000 forintot spórolhatunk. A PC-nél pedig sokkal gazdaságosabb a notebook – energiatippek a FigyelőNeten.

A notebookok energiahatékonyabbak, mint a PC-k, hiszen míg egy személyi számítógép – takarékosnak tekinthető síkképernyős monitorral – körülbelül 100 wattot fogyaszt működés közben, addig a notebook megelégszenek 30 wattal vagy ennél is kevesebbel. Érdemes tehát inkább notebookot vásárolni, amennyiben nincs szükségünk nagy teljesítményre, illetve sok speciális funkcióra.

Ha mégis a PC mellett döntünk…

Nyomjuk le az áramfaló számítógépet! 1

Először gondoljuk át, valójában mire akarjuk használni a számítógépet – tanácsolja az Energia Klub. A nagyobb teljesítmény természetesen nagyobb fogyasztással is jár – a számítógép energiafelhasználásának mintegy 75 százalékáért ugyanis az alaplap, a processzor és a grafikai kártya felelős.

A PC-hez válasszunk síkképernyőt, hiszen az LCD és TFT monitorok akár 75 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos monitorok.

Standby

Használjuk ki a számítógép energiatakarékos üzemmódját! Ez automatikusan, a beállított időtől függően standby, vagyis készenléti módba helyezi a monitort, és lekapcsol egyes rendszerelemeket, ha épp nem használjuk a gépet. Így, típustól és használattól függően akár 90 százalékkal kevesebb áramot fogyasztunk, mintha csupán képernyővédőt használnánk.

Ha huzamosabb ideig vagyunk távol a számítógéptől, kapcsoljuk ki a gépet és a monitort is! Nyomtató, szkenner stb. vásárlásakor figyeljünk, mennyit fogyasztanak standby üzemmódban. Legjobb azonban, ha csak akkor kapcsoljuk be ezeket a készülékeket, amikor használni akarjuk, hosszabb szünetekben, illetve éjszaka pedig húzzuk ki őket a konnektorból.

Egyes típusok ugyanis standbyban is jelentős energiát vesznek fel: egy átlagos, 5 éves lézernyomtató készenléti üzemmódban körülbelül 16 wattot fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy évente 4-5 ezer forintunkba kerül, ha minden nap 24 órán keresztül standby üzemmódban hagyjuk a nyomtatónkat. Ezzel szemben mindössze pár száz forintnyi áramköltséggel jár egy évben, ha mindennap kinyomtatunk 20 oldalt, és csak a nyomtatás idejére kapcsoljuk be a gépet.

A következő héten azt mutatjuk be, hogyan használjuk az egyszerű, mindennapi elemeket, akkumulátorokat. Mosással, fűtéssel, világítással kapcsolatos praktikus tanácsokért kattintson a FigyelőNet Energiatippek rovatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik