Élet-Stílus

A világ felének van mobilja

A világ mobilosainak száma átlépte a 3,3 milliárdot, ami a föld lakosságának 50 százalékát jelenti.

A Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség 2007-es év végi adatai szerint jelenleg Afrika a mobilok terjedésének motorja, több mint kétharmada az új mobiltulajdonosoknak innen kerül ki.

Ezzel egyébként a mobilpenetráció Afrikában elérte a 39 százalékot, Ázsiában pedig a 28 százalékot. Csak India 154 millió, Kína 143 millió új mobil-előfizetőt jelentett. Mindezeknek köszönhetően jelenleg a világon az átlagos mobilterjedés eléri a 22 százalékot.

A mobilok uralma egyértelmű ezekben az országokban, itt „átugrották” a vezetékes korszakot, a telefonszámok 90 százaléka vezeték nélküli készülékhez tartozik.

A világ felének van mobilja 1

Mindeközben a digitális szakadék néven emlegetett jelenség nem tűnik csökkenni a világ vezető térségei és a harmadik világ között. A szélessávú internetelérések száma ugyanis a fejlett országokban eléri a 66 százalékot, a harmadik világ polgárainak mindössze 1 százaléka jut hozzá szélessávú netkapcsolathoz, pedig bolygónk lakosságának közel negyven százaléka ebben a régióban él. A világátlag jenleg 16 százalékos.

Itt is megfigyelhető azonban éles különbség. Néhány ország, mint Chile, Szenegál vagy Törökország az új internet-előfizetések terén nagy lépésekkel halad, és szintén átugrik egy korszakot – a modemest -, egyből a szélessávú internetet terjeszti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik