Élet-Stílus

Évente 10 millió poggyász tűnik el

A statisztikák szerint az utazáskor az átszállások jelentik a legnagyobb veszélyt csomagjainkra. Legutóbb, idén márciusban a Heathrow új 5-ös terminálján két hét alatt összesen 28 ezer csomag veszett el.

A légi forgalomban a poggyászeltűnésekből származó károk összege tavaly világviszonylatban meghaladta a 20 milliárd dollárt. Ez csak Európában és az Egyesült Államokban évi nagyjából 10 millió csomag eltűnését jelenti. A helyzet romlik, hiszen 10 éven belül várhatóan háromszor annyi légi utas lesz, mint ma.

A magyar utazók alig 35 százaléka biztosítja külföldi látogatásait, az Unión belüli utakat pedig még kevesebben, miközben a britek 90, de a lengyeleknek is 60 százaléka gondoskodik ily módon utazása nyugalmáról. A QBE Atlasz Biztosító tapasztalatai szerint a magyarok utasbiztosítás szempontjából megkülönböztetik a hosszabb és rövidebb utakat, miközben a statisztikák semmilyen összefüggést nem mutatnak az út hossza, időtartama és a poggyász eltűnése között.

A legtöb csomag átszállásnál tűnik el (forrás: sxc)

A legtöb csomag átszállásnál tűnik el (forrás: sxc)

Egyforma eséllyel tűnhet el a poggyász nagyobb vagy kisebb reptereken, és az sem befolyásolja érdemben ennek esélyét, hogy melyik légitársasággal utazunk

A felmérések szerint a több járattal utazók közül százból háromnak a poggyászát rossz helyre szállítják, míg az egy vonalon közlekedők 1,4 százaléka nem kapja meg csomagját a leszálláskor. Az eltűnt csomagok tulajdonosainak 15 százaléka egyáltalán nem, vagy csak hetekkel később kapja vissza holmiját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik