Élet-Stílus

Pókként rohangál a falmászó robot

Egy nonprofit csoport, az SRI bemutatott egy falon szaladgáló robotot. A kis „pók” képes fennmaradni függőleges felületen is, elektrosztatikus kapcsolatot létesítve a fal és maga között.

Az egyelőre név nélküli szerkezetet egy technológiakonferencián mutatták be Pasadénában, és mint azt kifejlesztői magyarázzák, az elektromosan is létrejövő tapadás technológiáját először sikerült ilyen módon kihasználni. A kutatók az úgynevezett Van der Waals-erő néven ismert gyenge molekuláris kölcsönhatást használták ki. Egyes szakértők szerint a gekkók tappancsai is ezen elv szerint működnek és nem valamilyen különleges vegyi anyag segítségével. Van der Waals holland fizikus írta le a jelenséget, amely egy gyenge elektrodinamikus kölcsönhatás, és nagyon kis távolságon belül, de szinte minden anyagra hat.


Pókként rohangál a falmászó robot 1


A robottechnológia nagyon kis energiaigényű, és függetlenül attól, hogy mennyire tiszta egy felület, képes megkapaszkodni. Az alkalmazás bizonyára mindenekelőtt a fegyveres testületek figyelmét fogja felkelteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik