Élet-Stílus

Megint drágulnak az üzemanyagok

Szerdán a benzin újabb két forinttal, a gázolaj pedig négy forinttal drágul.

A Mol legutóbb május 15-én emelte bruttó 8 forinttal a gázolaj és 5 forinttal a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát.

Az újabb emeléssel a gázolaj átlagos ára literenként 330 forint, a 95-ös benziné 310 forint lesz. A kutaknál 10-15 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok.

Pénteken a kőolaj hordónkénti szabadpiaci ára újabb napközi csúcsra, 127 dollár fölé emelkedett. Azóta valamelyest visszaestek a jegyzések, miután Szaúd-Arábia napi 300 ezer hordós termelésnövelést jelentett be, és az amerikai energiaügyi minisztériumban közölték: talán már júliusban abba hagyják a stratégia kőolaj tartalék további feltöltését.

Kutatók korábban azt mondták, hogy a gázolaj literenkénti átlagára az idén várhatóan 320 forintra emelkedik a tavalyi 265 forintról, de lesznek olyan időszakok is – nyáron, a nagy közúti forgalom idején – amikor elérheti a 350-360 forintot.

Az üzemanyagár, elsősorban a nemzetközi fuvarozó cégek keresletnövekedése miatt, világszinten nagyon magas. Míg 2007-ben 1 tonna gázolaj átlagára 700 dollár volt, napjainkban már 1200 dollárért lehet ugyanennyi üzemanyagot vásárolni a tőzsdén.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője a múlt héten azt nyilatkozta az MTI-nek: az állam nem tervezi, hogy a jövedéki adó mérséklésével vagy más módon csökkenti a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát.

Az üzemanyagok árát piaci folyamatok befolyásolják, s a tárca nem tervezi a beavatkozást – tette hozzá.

Az egyes kutak árképzése eltérő, ám lakosság benzint 310 forint alatt, dízelt pedig 330 forint alatt nem igen találhat majd a kutaknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik