Élet-Stílus

Bronzéremmel vigasztalódtak a finnek

A finn válogatott végzett a harmadik helyen a kanadai jégkorong-világbajnokságon, miután meglepően simán, 4-0-ra verte a skandináv bronzcsatában a svéd nemzeti együttest. A sikerből komoly részt vállalt a kapus Niklas Backström, aki 36 lövést hárított.

A két csalódott, a döntőről lemaradt együttes csatáját hozta a bronzcsata, amelyet a győzelmet jobban akaró finnek nyertek. Az olimpiai bajnok svédek érem nélkül távoztak Kanadából, míg a finnek visszavágtak az ötkarikás játékok fináléjában elszenvedett vereségért.

A meccset visszafogottan kezdte mindkét csapat, ami érthető is, hiszen a hosszú klubszezont követően két hét alatt nyolc-nyolc meccset játszott mindkét nemzeti együttes. Ráadásul a csapatoknak alig volt 24 órájuk, hogy kipihenjék az oroszok, illetve a kanadaiak elleni vesztes elődöntő fáradalmait.

Ez a finneknek sikerült jobban, akik 12. perc elteltével meg is szerezték a vezetést. Pillanatokkal később kétgólosra duzzadt az előny, miután egy megpattanó finn lövés megtévesztette a svédek kapusát.

Mindent fogott a finn kapus (IIHF-HHOF)

Mindent fogott a finn kapus (IIHF-HHOF)

A második felvonásban a gólok helyett a kiállítások záporoztak, de egyik csapat sem élt az emberelőnyös helyzeteivel. A harmadik, záróharmad elején egy gyors góllal végleg eldöntötték a bronzcsatát a finnek, akiknél Saku Koivu a hajrában beállította a 4-0-s végeredményt. A finnek tizedik vb-érmüket gyűjtötték be, mérlegük egy első, hat második és három harmadik hely.

A szombat esti győzelmet a finnek csapatkapitánya szerint a kapusok közötti különbségnek köszönhették: „Kevés időnk volt a pihenésre, de a csapat tagjai így is keményen kitettek magukért. Mezőnyben úgy érzem nem volt ma különbség a két csapat között, az érmünket Nicklas Backströmnek kell megköszönünk” – mondta a Villo Peltonen, a finnek csapatkapitánya.

Quebec, világbajnokság, bronzmeccs:
Finnország-Svédország 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)
Gólszerzők: Pihlström (12., 43.), Niskala (14.), M. Koivu (58.)

Döntő:
Kanada-Oroszország 19 ó

Selanne lemondta a válogatottságot

Nem lép többet jégre a finn jégkorong-válogatottban Teemu Selanne, további észak-amerikai szerepvállalását illetően ugyanakkor még nem döntött véglegesen. “Itt az ideje, hogy lelépjek a nemzetközi porondról. Ami az NHL-t illeti, az egyelőre kérdéses” – nyilatkozott újságíróknak azt követően, hogy a finn nemzeti együttes bronzérmet szerzett a kanadai világbajnokságon. Selanne tavaly Stanley Kupa-győzelemhez segítette az Anaheim Ducksot, majd hónapokig gondolkodott azon, hogy folytatja-e pályafutását, aztán januárban visszatért. A folytatásról júliusig határoz. A 37 éves gólerős támadó olimpián és világbajnokságon nyert ezüst illetve bronzérmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik