Élet-Stílus

Csigákat vitt a Progressz az űrbe

A Progressz orosz teherűrhajó szombatra virradó éjszaka sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson - közölte Valerij Lindin, a Moszkva melletti repülésirányító központ szóvivője.

Az űrhajó 2,5 tonnás terhet – élelmiszert, vizet, üzemanyagot és felszerelést szállított a Nemzetközi Űrállomásra, valamint ajándékokat a legénység orosz tagjai, Szergej Volkov és Oleg Kononyenko számára.

A harmadik űrhajós, az amerikai Garrett Reisman nem vár ajándékot, hanem “csomagol”: ő a tervek szerint júniusban visszatér a Földre a várhatóan május 31-én startoló Discovery amerikai űrrepülőgép fedélzetén.

A teherűrhajóval megérkezett az űrállomásra 90 újabb éti csiga is, amelyekkel segítségével a súlytalanság hatását tanulmányozzák az egyensúlyrendszerre és a szövetek regenerálódására.

A Progressz M-64 megérkezésével ismét foglalt az ISS valamennyi dokkoló egysége, az orosz teherűrhajón kívül itt van kikötve a Jules Verne automatikus üzemmódban működő európai teherűrhajó és a “mentőcsónak” szerepét betöltő Szojuz ember vezérelte orosz űrhajó, amellyel Volkov és Kononyenko áprilisban az űrállomásra érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik