Élet-Stílus

Ötletes újdonságokkal frissíthető az iPhone

Nehezen vitatható, hogy impozáns alkotás az iPhone, de több mint egy éve piacon van. Ennyi idő alatt a legtöbb csúcsmobil általában elavul, a felhasználók megunják őket. Az iPhone azonban más. Sorra jelennek meg új szoftverek, amik rendszerint újra és újra ámulatba ejtik tulajdonosaikat.

Összeszedtük kategóriákként a legfelkapottabb programokat. Ezeket csak tört készülékekre telepíthetjük. De ez talán nem is baj, hazánkban hivatalos forgalomba nem került az iPhone, így nincs mit tenni, marad a tört verzió.

Gyárilag az üzenetkezeléssel vannak talán a legnagyobb gondok. Például az SMS továbbítása nem lehetséges, de van megoldás: iSMS. Az alkalmazás telepítése után már nem lesz problémánk a rövid szöveges üzenetek kezelésével. Az egyetlen gond csupán az, hogy külső szoftverként települ, nem épül be a gyári részbe. Ez különben a többi ehhez hasonló, hiányosságot pótló szoftverre is igaz.

Ötletes újdonságokkal frissíthető az iPhone 1

Az Apollo elnevezésű chat-kliens is nagyon népszerű. Sok mindent nem lehet róla írni, a felülete letisztult, támogatja az AIM, MSN, .mac, és ICQ fiókokat.

Rendszerprogramok

Az OpenSSH voltaképpen egy hálózati protokoll, amivel bejelentkezhetünk hálózaton át egy másik gépre, természetesen az ehhez szükséges kapcsolat titkosítva lesz. A telepítése után wifi hálózaton keresztül “turkálhatunk” asztali gépünkről az iPhone fájlrendszerében, de akár internetmegosztásra is használhatjuk.

Ötletes újdonságokkal frissíthető az iPhone 2

A személyre szabhatóság már az 1.1.3-as firmware megjelenése előtt is megoldott volt a Custromize szoftverrel. Teljesen a saját szánk íze szerint variálhatjuk vele az összes menüt, az akksi töltöttség jelzőjétől kezdve az EDGE ikonjáig mindent lecserélhetünk. Megváltoztathatjuk a programok sorrendjét a főmenüben és az alsó menüsoron egyaránt.

Játékok

Az installert böngészve talán a játékok listája a leghosszabb, de sajnos ezek közül nagyon sok az amatőr próbálkozás. Van azért néhány igen jól sikerült darab, ilyen például az iSolitare. Ez a pasziánsz rendkívül élvezetes, a kezelést nagyon eltalálták. Csak óvatosan vele, nagyon addiktív!

Ötletes újdonságokkal frissíthető az iPhone 3

A legnépszerűbbek között szerepel még a NES, ami egy klasszikus Nintendo emulátor. Gombok híján a kezelését a kijelzőn keresztül oldották meg. Elsőre ez mindenkinek szokatlan, bár nekem sokadik próbálkozás után is az maradt. A külföldi fórumokon viszont nagy a rajongótábora, sokan teljesen beleszerelmesedtek. Tény, hogy több száz klasszikus játékot izgulhatunk újra végig – feltéve, ha a kezeléssel sikerült összebarátkoznunk.

Multimédia

Néhány lelkes fejlesztő megelégelte a fényképező butácska szoftverét, és elkészítette a CameraPro elnevezésű programot. Ezzel már több tucat effekt közül választhatunk, a digitális zoom és az időzítő is belekerült. Sajnos fizetős, de nem kerül többe egy átlagos PDA-s szoftvernél.

Ötletes újdonságokkal frissíthető az iPhone 4

Az iPiano nevű, szintén nagysikerű alkalmazással az érintőkijelzős telefon négy oktávos, polifonikus hangzású zongorává alakítható! Az aranyos szoftver igencsak kihasználja a készülék erős multimédiás képességeit és a multi-touch rendszerű kijelző adta lehetőségeket. Az iGuitar is egy hasonló program, a nevéből könnyen kitalálható, hogy itt gitárral dolgozhatunk. A kezelése kicsit körülményesebb, mint az előző versenyzőé, de ezt is érdemes kipróbálni.

Ötletes újdonságokkal frissíthető az iPhone 5

A fentieken kívül természetesen még nagyon sok színvonalas alkalmazást találunk a különböző forrásokban. Kínálat szempontjából az iPhone még egy jó ideig nem veheti fel a versenyt a Windows Mobile rendszert futtató készülékekkel, de ne felejtsük el, hogy a Microsoft mobil platformjának már sokéves előnye van. Ez az előny viszont nagyon úgy tűnik, hogy nem behozhatatlan. A 2.0-ás firmware megjelenésével minden bizonnyal megtöbbszöröződnek a külső fejlesztőktől származó színvonalas alkalmazások. Egy dolgot viszont még mindenképp meg kell jegyeznünk: annak ellenére, hogy a fent bemutatott szoftverek többnyire még béta stádiumban vannak, egyik sem fagyott/akadozott. Minden úgy működött, ahogy kitalálták. Ebben már most előrébb jár az iPhone.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik