Élet-Stílus

Elitben vagyunk internetelérésben

Egy friss felmérés szerint Magyarország a 25. legjobb internetes feltételekkel rendelkező ország a világon. Márciusban már 1,39 milliót meghaladó a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma.

A havi adat szerint – amelyet a Nemzeti Hírközlési Hatóság tesz közzé – a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) szélessávú internet-előfizetőinek száma a hónap végén 446 ezer volt, és mivel a négy cég részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 70 százalékos, így a szélessávú internetszolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan 628 ezer körül volt március végén.

A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma márciusban 0,5 százalékkal közel 763 ezerre emelkedett. Az ADSL növekedési üteménél lényegesen gyorsabban, márciusban 1,4 százalékkal növekedett a kábelmodemes előfizetések száma.

Márciusban a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma viszont 12 ezerrel 3 millió 224 ezerre csökkent.

A vezetékes hangátvitel kihalóban (forrás:NHH)

A vezetékes hangátvitel kihalóban (forrás:NHH)

Az International Technology and Innovation Foundation (ITIF – www.itif.org) nemrég felmérte az internet elterjedtségét és sebességét, valamint árát a világ országaiban. A listáról kiderül, hogy Európa a világ internet-nagyhatalma, hiszen az első 15 között tíz európai ország található. A listavezető Dél-Korea, második Japán, harmadik Finnország. Magyarország Kelet-Európából egyedüliként jutott a legjobb 25-be. A lista elérhető innen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik