Élet-Stílus

Zavartalanul zárult az olimpiai láng útja Phenjanban

Több tízezren követték figyelemmel az olimpiai láng útját a fáklyás váltófutás észak-koreai szakaszán, amely incidensek nélkül zajlott hétfőn Phenjanban. A kommunista ország fennállása óta most először haladhatott át az olimpiai fáklya a Koreai-félsziget északi részén.

A külföldi médiának bemutatott televíziós felvételeken az ünneplő ruhába öltözött, békés tömeg kínai vagy az olimpiai logót ábrázoló zászlókat és rózsaszín művirágokat lengetett a különlegesen feldíszített útszakasz mentén, többen az utcákon táncoltak. A láng világ körüli útjának korábbi állomásain tapasztalt magas szintű biztonsági intézkedéseknek nyoma sem volt a 20 kilométeres phenjani váltófutáson.

Az olimpiai láng útjának több korábbi szakaszán tüntetők tiltakoztak Kína Tibet-politikája ellen. Kína az észak-koreai rezsim legfontosabb szövetségese és jelentős segélyezője, ezért Phenjan a váltófutást arra használta fel, hogy hirdesse a két ország közti jó kapcsolatokat. Észak-Korea elítélte az olimpiai láng eddigi útját megzavaró incidenseket, és támogatta Peking erőszakos fellépését a tibeti tüntetőkkel szemben.

Az olimpiai láng Észak-Korea után Vietnamban, majd Hongkongban folytatja világ körüli útját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik