Élet-Stílus

Felfrissült az Audi A3

Ahogy arra számítani lehetett, az A3 Cabrio bemutatása után az Audi felújította az A3 három és ötajtós változatait. Az eredetileg 2003-ban bemutatott második generációs A3-as számára ez már a második ráncfelvarrás, hiszen eredetileg a hatalmas hűtőmaszkot sem használta még.

Ezúttal átrajzolták a hűtőmaszkot, a lökhárítókat, irányjelzős visszapillantókkal szerelték fel az új modelleket és a háromajtós átalakított csomagtérajtóval is gazdagodott, de leglátványosabb újítás az új fényszórók alkalmazása. Ahogy a többi új Audinál itt is megjelent a LED-es nappali fény. Az utastér lényegében változatlan, de a több alumíniumdíszítés használata még inkább hangsúlyozza a minőségi érzést. Kissé változtattak a váltókar, a kormány és a műszerfal megjelenésén.

Továbbra is nyolc motorral gyártják az Audi A3-ast. Ezek között öt benzinest és három dízelt találunk. A hagyományos modellek esetében az 1,6-os jelenti a belépőt és a 3,2-es V6-os a csúcsot a benzines sorozatban. A dízelmotorok 105-170 lóerő közötti teljesítménnyel készülnek, kettőt már common-rali befecskendezéssel szerelnek. Az 1,6-os benzines környezetbarát bioetanollal is üzemeltethető, míg az 1,9-es TDI alkalmazásával készül alacsony fogyasztású (4,5 l/100 km) “e” modell is.

Utóbbi két motort leszámítva mindegyik négyhengeres blokkhoz hatfokozatú váltó tartozik, míg a V6-ost szériában duplakuplungos automatával szerelik, ami felárért minden változathoz megrendelhető. Az S-Tronic egyes motoroknál hat, máshol hét fokozattal szerepel. Nemcsak első-, de négy motor esetében összekerékhajtással is készül A3-as, ezek az 1,8 és 2,0 literes benzinesek, valamint az erősebb dízelek, a 3,2-esben pedig széria a biztonságosabb erőátvitel.

Képgaléria

Képgaléria

A felújítással az A3-as kínálatában is megjelent a magnetic ride névre keresztelt aktív futómű, amely pillanatok alatt módosítja a csillapítást a kényelmestől a dinamikusig. Ahogy más Audi-modellek esetében, egy kapcsolóval itt is választhat a vezető a Normal illetve Sport hangolás között

Újdonság, hogy a sportmodell, az S3 immár Sportback kivitelben is elérhető. A 265 lóerős autó a háromajtóshoz hasonlóan egyedi külső és belső kialakítással, erősebb fékekkel és sportosabb futóművel és csak négykerék-hajtással készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik