Élet-Stílus

Megérkezett Canberrába az olimpiai láng

Világkörüli útjának következő állomására, Ausztrália fővárosába érkezett az olimpiai láng. Canberrában nem kérnek a kínai rendőrök segítségéből.

Az indonéziai Jakartából érkezett lángot szállító repülőgép szigorú biztonsági intézkedések közepette szállt le egy katonai támaszponton. A fáklyát bennszülött hangszerek hangja mellett vitték le a lépcsőn, és átadták az őslakosok egyik vezetőjének.

„A béke szellemében üdvözlöm az olimpiai lángot népem nevében, amelynek történelme az idők kezdetéig nyúlik vissza ezen a földön” – mondta a Ngunnawal-törzsbeli Agnes Shea.

Agnes Shea átveszi a lángot (beijing2008.cn)

Agnes Shea átveszi a lángot (beijing2008.cn)

Az ausztrál hatóságok – korábbi döntésüknek megfelelően – nem engedik, hogy az olimpiai lángot világ körüli útján kísérő kínaiak biztosítsák a fáklyavivők camberrai váltófutását. Továbbá kilátásba helyezték, hogy őrizetbe veszik azokat a kínai rendőröket, akik erőszakkal lépnek fel a tüntetőkkel szemben.

A láng védelmét egyedül az ausztrál rendőrség látja el, ekképp a kínai rendőrség kék-fehér melegítőbe öltözött kommandósainak csupán annyi szerepük lesz, hogy újra meggyújthatják a fáklyát, amennyiben a Tibet mellett tüntetőknek esetleg sikerülne eloltani a lángot.

Lewis-Francis vélhetően kihagyja az olimpiát

Sérülése miatt valószínűleg ki kell hagynia az olimpiát Mark Lewis-Francisnek, a 4×100 méteres címvédő férfi brit sprintváltó tagjának. Kilencven százalék az esélye annak, hogy nem lehet ott Pekingben. A 25 éves Lewis-Francis éppen a válogatott ciprusi edzőtáborában szenvedett Achilles-ín sérülést, várhatóan műteni kell – írta az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik