Élet-Stílus

A kormány rábólintott a turizmustörvény-javaslatra

A kormány elfogadta a turizmustörvény-javaslatot, amelynek célja egyebek mellett, hogy meghatározza a turizmussal kapcsolatos állami és önkormányzati feladatokat, a turisztikai tevékenységek gyakorlásának általános feltételeit.

A törvényjavaslat célja továbbá, hogy meghatározza a turizmusban érdekelt állami és egyéb szervezetek együttműködési kereteit, elősegítse a turizmus céltudatos fejlesztéséhez szükséges feltételek kialakítását, valamint a turizmusban működő vállalkozások működését és fejlődését – hangsúlyozta Bajnai Gordon, a területért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

A törvényjavaslat szerint a turisztikai pályázatokon csak akkor pályázhatnak majd az önkormányzatok, ha az idegenforgalmi adóhoz kapcsolódó költségvetési hozzájárulást turisztikai célokra fordítják. A törvényjavaslat nagyobb hangsúlyt ad a Regionális Idegenforgalmi Bizottságoknak. A kilenc turisztikai régióban továbbra is működni fognak ezek a bizottságok, Regionális Turisztikai Bizottság elnevezéssel, és a korábbi szabályozás helyett egy új miniszteri rendelet állapítja majd meg működésük részletes szabályait.

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) tavaly 500 millió forint költségvetési többletforráshoz jutott, amelyet a 2007. évi utószezon, illetve a 2008. évi előszezon beutazó és belföldi vendégforgalmának élénkítésére használhatott fel, három marketing kampány keretében. A kampányok sikeresek voltak, hiszen az MT Zrt. a vállalt 300 ezer vendégéjszaka-növekedést a tervezett hat hónap helyett 5 hónap alatt teljesítette – mondta el Bajnai.

A Világgazdasági Fórum turizmus versenyképességi listáján az előző évihez képest 2008 elején Magyarország mintegy 7 helyet lépett előre, jelenleg 33. helyen áll a vizsgált 130 ország közül. A lista összeállításához egyebek mellett vizsgálják a szabályozási, üzleti környezetet, infrastruktúrát, a humán, kulturális és természeti erőforrásokat. A listán Csehország és Észtország előzte meg Magyarországot a közép-kelet-európai országok közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik