Élet-Stílus

A magyarok öt-tíz aranyat várnak Pekingben

A magyarok többsége öt-tíz aranyérmet vár sportolóinktól a pekingi olimpián - derült ki egy felmérésből, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy a férfiak rosszabbul viselik a műkorcsolya közvetítéseket, mint a hölgyek a focimeccseket.

A magyarok majdnem kétharmada (65,4 százaléka) öt-tíz aranyat vár sportolóinktól a pekingi olimpián, ugyanakkor a 30 év alatti fiatalok közül minden ötödik számít ennél sikeresebb, legalább tíz aranyat hozó szereplésre – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Szerencsejáték Zrt. megrendelésére március végén készítettek el a magyar lakosok körében.

A túlnyomó többség (58,6%) szerint a kajak-kenu hozhatja idén a legnagyobb aranyesőt, de nagy a várakozás az úszókkal szemben is (37,5%). Érdekesség, hogy a hölgyek az utóbbi, az urak pedig az előbbi sportágtól számítanak sikerekre. Az úszás különösen népszerű az idősebb, 60 év feletti korosztályban.

Nagy az elvárás a kajakosokkal és a kenusokkal szemben (MTI)

Nagy az elvárás a kajakosokkal és a kenusokkal szemben (MTI)

A felmérés tanúsága szerint a magyarok 68,1 százaléka igyekszik majd figyelemmel kísérni a pekingi játékokat. Az időeltolódást figyelembe véve pedig különösen érdekes, hogy a válaszadók kis híján negyede minden olimpiai versenyszámot megnéz a televízióban. Nem meglepő, hogy a férfiak a tervek szerint jelentősen többet ülnek majd képernyő előtt, mint a nők.

Hajós történelmi sikeréről sokan tudnak

A válaszadók 63,4 százaléka tudta, hogy Hajós Alfréd úszó volt az első magyar olimpiai aranyérmes. Meghökkentő eredményeket hozott viszont az eddigi legsikeresebb olimpiára vonatkozó kérdés. Csupán a 45 év felettiek tudták a helyes választ (Helsinki), a 30-44 közötti korosztály Szöulra, a 30 esztendő alatti pedig Athénra tippelt.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy Magyarország kedvenc sportja már nem a labdarúgás (18,2%), hanem – némi meglepetésre – az úszás (21,6%), és 5 százalék feletti eredménnyel végzett, tehát kiemelkedően népszerűnek tekinthető még a kézilabda, a vízilabda és a kajak-kenu is.

Persze léteznek kimondottan férfiasnak mondott sportok, ide tartozik többek között a motorsport, a boksz, a labdarúgás, a kosárlabda és a kerékpár. A hölgyek figyelmére ezekkel szemben méltán tarthat számot az úszás, a kézilabda, a torna, a vívás és a műkorcsolya. A felmérésből kitűnik, hogy míg a férfiak rosszul viselik a nők műkorcsolya iránti lelkesedését, a hölgyek toleránsabbak az urak fociszenvedélyével szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik