Élet-Stílus

„A halál közeledtével még csörömpölünk egyet” – összeáll az ős-Hobo

Póka Egon fogalmazott így a Hobo Blues Band 30 éves sportarénabeli koncertjének beharangozóján. Szeptember 27-én színpadra áll Deák Bill Gyulától Tátrai Tiborig szinte mindenki, aki meghatározta a 22 albumot és a több mint 3000 koncertet maga mögött tudó zenekart.

“A Sors kifürkészhetetlen akaratából 63 évesen még mindig játszom, és elhatároztam, hogy mielőtt tolókocsiban tolnának ki a színpadra, megköszönöm a Közönség végtelen türelmét és szeretetét, valamint jelenlegi és korábbi Társaimnak azt a segítséget, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy a Hobo Blues Band (HBB) elvégezze azt, amit az eltelt 30 év rótt rá. Az előadáson nem minden régi Kolléga szerepel, – ezért a kimaradóktól elnézést is kérek – mivel nem folyamatos szereplőváltoztatással szeretnénk haladni a műsorral, hanem megkíséreljük összefüggő formában bemutatni azt, amit a három évtized alatt megpróbáltunk, sokszor sikeresen, és néha nem. Így lehetőségünk nyílik arra, hogy a közös zenélésen és a nosztalgián kívül valami mást is létrehozzunk” – fogalmaz Földes László a harmincéves születésnapi koncert meghívóján.

“Mielőtt tolókocsiban tolnának ki a színpadra, megköszönöm a Közönség végtelen türelmét ” (fotó:Horváth Balázs)

Hobo elmondta, hogy felkérését senki nem utasította vissza, valamint azt is, hogy ő jobban szerette volna ezt a szülinapi bulit egy kisebb színházban megtartani. A közönség szeretete és érdeklődése miatt azonban a Sportarénára esett a választása. A műsor kizárólag saját, a HBB által írt szerzeményekből fog állni, ez alól egy kivétel lesz. A világon egyedül ők dolgozták fel ugyanis Jimmy Hendrix, Hey Joe című szerzeményét duóban, Deák Bill Gyulával. Ez biztosan elhangzik majd szeptember 27-én.

Az osztálytalálkozók hangulatát idéző sajtótájékoztatón Póka Egon, basszusgitáros-zeneszerző kifejtette, hogy a koncert biztos „jó hangos lesz”. A napokban volt ugyanis hallásvizsgálaton, ahol megállapították, hogy ha a halkabb hangokat nem is mindig érzékeli jól, hihetetlen jól bírja a hangos zörejeket. A korábbi zenekaron belüli – sokszor tagcserékhez vezető – feszültségeken már láthatólag mindenki túltette magát. „Kiderült az ég, és a halál közeledtével még csörömpölünk egyet” – fogalmazott Póka.

Deák Bill Gyula élete legszebb 6 évének tartja a HBB-vel eltöltött idejét, Solti János a magyar zene emblematikus csapatának nevezte a Hobo Blues Bandet.

Hobó korábban a FigyelőNetnek elmondta, hogy a koncert a szeptemberig tartó 30. jubileumi év zárása lesz. Közben lesznek színházi premierjei, megjelenik a zenekar történetét bemutató Hobo Sapiens című könyv második része. Újrakiadják a most előkerült régi lemezeket, lehet hogy DVD-n kijönnek régi koncertfelvételek is. Idén van a kultikus 1968-as évnek a 40. évfordulója, ez alkalomból készít egy Bob Dylan-lemezt magyarul. A sort a Senkifalva című lemez tavaly év végi megjelenése nyitotta, és az ehhez kapcsolódó turné.

A szeptemberi koncerten már biztosan fellép Deák Bill Gyula, Kõrös József, Pálmai Zoltán, Póka Egon, Solti János, Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Vaszko Krpkata (Bulgária) és a mai Hobo Blues Band, azaz Fehér Géza, Gyenge Lajos, Hárs Viktor, Hobo, és Nagy Szabolcs.

Ceremóniamester: Cserhalmi György lesz, a rendező Vidnyánszky Attila. A koncertre már csütörtöktől kaphatók a jegyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik