Élet-Stílus

Ellenőrizhetik az internetet Németországban

A lakásba nem léphetnek be, de a „virtuális térben” ellenőrzik a magánlakásokban lévő számítógépek internetes adatforgalmát a német hatóságok – több havi vita után állapodott meg egymással a Németországban a kormányzó nagykoalíció két pártja.

A német alkotmánybíróság februári határozatában szigorú korlátokat szabott az otthoni számítógépeken tárolt és továbbított adatok hatósági ellenőrzésének. A testület állásfoglalása szerint a megfigyelés csakis konkrét veszély esetén jogszerű, így az állam tényleges terrorfenyegetettsége esetén, illetve az emberi élet vagy szabadság közvetlen védelme érdekében, de ezen esetekben is kizárólag konkrét bírói jóváhagyással lehetséges.

A kereszténydemokraták és a szociáldemokraták által kialkudott egyezség értelmében a hatóság képviselői nem léphetnek be magánlakásokba, hogy telepítsék az ellenőrzést végző programot a megfigyelni kívánt számítógépre, kizárólag a virtuális teret használhatják a megfigyelésre.

Az ellenzék bírálta a kedden megszületett koalíciós kompromisszumot, a Zöldek elnöke szerint az egyezség „méreg a jogállam számára”. A Baloldal pártjának képviselője pedig azt vetette a kormány szemére, hogy nem vette figyelembe a tervezethez fűzött javaslatokat. A jogszabály tervezetét jóváhagyásra megküldik a tartományoknak. A szöveg ezután a kormány elé kerül, amely elfogadja a végső változatot, amelyet majd beterjeszt a parlament elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik