Élet-Stílus

Hiteltelen a Lonely Planet?

A Lonely Planet című útikönyvkiadó egyik korábbi szerzője arról nyilatkozott, hogy miközben Kolumbiáról írt beszámolót, egyáltalán nem járt az országban. A kiadó szerint pontosak a könyveik, és az írótól csak egy történelmi áttekintést kértek az országról – írja a BBC Online.

Thomas Kohnstamm saját könyvének reklámkampánya során nyilatkozott arról, hogy drogokkal kereskedett, hogy kiegészítse jövedelmét, és vendéglátóitól ingyenes szolgáltatásokat is elfogadott, miközben ezt szigorúan tiltja a Lonely Planet szabályzata.

A legsúlyosabb kijelentése azonban az volt, hogy el sem látogatott Kolumbiába, miközben beszámolót kellett volna írnia az országról: „nem fizettek meg ahhoz eléggé, hogy elmenjek Kolumbiába. A könyvet San Franciscóban írtam, és egy a kolumbiai nagykövetségen dolgozó kicsajtól szereztem be az információkat, akivel éppen jártam” – nyilatkozta Kohnstamm az ausztrál Sunday Telegraphnak.

A Lonely Planet főszerkesztője, Stephen Palmer kijelentette, hogy átvizsgálták a szerző által írt részeket, és megállapították, hogy a megjelent írások tartalmát továbbra is pontosnak tartják. Mindemellett a kiadó cáfolta Kohnstamm kijelentését, miszerint az általa tanúsított magatartása általános lenne az útikönyvírók között.

Piers Pickard, Lonely Planet kiadójának pedig a Kolumbiáról szóló történetet cáfolta. Szerinte a szerzőtől nem úti beszámolót rendeltek, hanem arra kérték, hogy írjon Kolumbia történelméről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik