Élet-Stílus

Autópálya épül az orrszarvúknak

Költöznek a fővárosi állatkert orrszarvúi, a művelethez autópályaelemekből építenek az állatoknak egy 120 méter hosszú, zöldséggel és gyümölccsel „kikövezett” folyosót. Új helyüket többek között trágyával teszik otthonossá.

Normális körülmények között az ilyen költöztetések előtt az állatokat elbódítják, és ebben az állapotban daruval emelik át őket új férőhelyükre. Most azonban az állatkerti szakemberek igyekeznek elkerülni az altatást, mivel a költöztetésre váró állatok között egy vemhes nőstény is akad. Ezért saját lábon fognak költözködni, oly módon, hogy a régi és az új férőhelyet a költözés idejére különleges „folyosóval” kötik össze – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert. A szélesszájú orrszarvúk új istállójának műszaki munkáit múlt szerdán fejezték be, jelenlegi férőhelyüktől 120 métert kell megtenniük.

A két tonnát meghaladó felnőtt állatok, illetve a 900 kg-os „kicsi” költöztetésére speciálisan kiképzett „folyosóra” van szükség, amelyet az autópályáknál használt beton elválasztó elemekből alakítják ki. Az ötven darab, egyenként három és fél tonna súlyú elem az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Ajándéka, szerdán szállítják az állatkertbe. A korridor kialakításának műszaki munkálatai után várhatóan csütörtökön, vagy pénteken kezdik meg a három állat átszoktatását az új férőhelyre. A szakemberek arra számítanak, hogy ez a folyamat akár néhány napig is eltarthat, és kevésbé valószínű, hogy az állatok egyből átszaladnak a számukra még új, ismeretlen területre.

Az egy éves kis orrszarvú (fotó: MTI)

Az egy éves kis orrszarvú (fotó: MTI)

Beszoktatáskor a legtöbb állat bizonytalanul érzi magát az először látott, szokatlan helyen. Ez várható az orrszarvúaknál is. Azért, hogy az állatok bizalmát erősítsék az új hely iránt, a gondozók zöldségeket és gyümölcsöket, ínycsiklandó finomságokat készítenek az átvezető „folyosóra”, illetve az új kifutóba is. A takarmány mellett pár talicska orrszarvútrágyát is bekészítenek az ápolók. Erre azért van szükség, mert ezeknél az állatoknál a trágyakupacoknak területjelölő szerepe is van, jelenlétük tehát megnyugtatja az orrszarvúakat.

Az orrszarvúk új szálláshelyét az állatkert megnyitásra váró új Szavanna-komplexumának egyik részeként alakították ki. Az elkövetkező hetekben a meglévő zsiráfok mellett antilopok és gazellák is érkeznek az új létesítménybe. A Szavanna-komplexumot a nagyközönség az állatok beszoktatása után, várhatóan május végén látogathatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik