Élet-Stílus

Egy órára sötétbe borul Budapest

Szombat este egy órára elsötétül Budapest: a magyar főváros Péccsel és a világ 300 városával együtt csatlakozott a WWF világméretű kezdeményezéséhez. A nyári időszámítás bevezetése energiatakarékossági célokat szolgál, segítségével hazánkban egy nagyváros évi energiaigényét takarítjuk meg.

Vasárnap hajnalban kezdődik a nyári időszámítás: az órákat hajnali kettőkor három órára igazítják előre.A nyári időszámítást – vagyis, hogy egy órával „előretekerjük” az órát – 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítását lehet elérni.

Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. 2000-ben az akkor már EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.

Ha nem akarjuk, hogy ez legyen a jövő... (forrás: WWF)

Ha nem akarjuk, hogy ez legyen a jövő… (forrás: WWF)

Nem okoz fennakadást

Egy néhány évvel ezelőtt végzett magyarországi felmérés szerint a kétféle időszámítás segítségével egy nagyobb város egész évi villamos-energiájának megfelelő, csaknem 200 gigawatt áramot lehet országos szinten megtakarítani. Az október 26-áig tartó nyári időszámítás miatt a MÁV menetrendjét nem kell módosítani.

A Malév járatait sem érinti az óraátállítás, vasárnap hajnal 2 és 3 között – mint általában az év többi napján – nem indítanak gépeket. A Volán vasárnapi első járatai a nyári időszámítás szerint indulnak majd, de az óraátállítás miatt az előző évek tapasztalatai alapján semmi különös eseményre nem számítanak.

Elsötétül Pécs és Budapest

Háromszáz regisztrált várost követően hazánkból először Pécs csatlakozott a WWF nemzetközi Föld Órája akciójához, amelynek célja a globális felmelegedés elleni összefogás hangsúlyozása. Március 29-én emberek milliói kapcsolják le a villanyt otthonukban vagy munkahelyükön, amivel felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás fontosságának a kezelésére.

Este nyolc órakor egy órára kialszanak a fények Torontóban, Bangkokban, Koppenhágában, Tel Avivban és a világ számos más városában, többek között Pécsett és Budapesten is – közölte a WWF Magyarország. Budapest közgyűlése ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el, hogy március 29-én este 20 órától 60 percen keresztül lekapcsolja a fővárosi díszkivilágítást, ezzel szimbolizálva az energiatakarékosság fontosságát.

A Föld Órája (Earth Hour) a WWF Ausztrália kezdeményezésére indult 2007-ben. Első alkalommal Sydney-ben szervezték meg, amikor 2,2 millió ember egyszerre kapcsolta le a világítást egy órára otthonában vagy munkahelyén. A város energiafogyasztása aznap 10,2 százalékkal volt alacsonyabb az átlagosnál. Idén világméretűvé vált a kezdeményezés, már több mint 260 ezer ember közel 20 ezer üzleti vállalkozás és 300 nagyváros jelezte csatlakozását – számuk percről-percre változik .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik