Élet-Stílus

Lehet majd mobilozni a repülőkön

Hamarosan használhatóak lesznek a mobiltelefonok az utasszállító repülőgépek fedélzetén is. Egy dubai társaságnál már él a szolgáltatás, és hamarosan az angolok is engedélyezik.

A mobiltelefon használata az egész repülőút során tilos. Ez a mondat minden egyes repülőjáraton elhangzott eddig valamilyen formában, általában egy kedves női hang által. Legtöbbször azonban már akkor is rosszallóan néztek ránk, ha a beszállás vége előtt telefonáltunk a helyünkön, sőt néhol azzal sem elégedtek meg, ha a mobilt repülési üzemmódba kapcsoltuk át. Ennek hamarosan vége.

Az International Herald Tribune értesülése szerint hamarosan engedélyezik az angol fennhatóság alatt repülő utasszállítókon a mobiltelefonok használatát. A bevezetés előtt még szükséges a légi hatóságok hozzájárulása, de az újság információi szerint az EU-országok által is jóváhagyott döntés biztosan zöld utat kap majd az európai légtérben.

A terv szerint a mobiltelefonokat 3000 méteres repülési magasság felett lehetne használni telefonálásra és üzenetküldésre is, de a leszállás és felszállás idejére továbbra is tilos lenne a használat biztonsági okok miatt.

A mobiltelefonok jeleit egy a repülőn elhelyezett adón keresztül juttatják majd el egy műholdra, amely továbbítja az adatokat a földi hálózat felé. Meglepő, hogy a szolgáltatás díja nem lesz magasabb, mintha a földről indítaná az utas a hívást. Ha beválik a rendszer, akkor akár a 3G és egyéb szolgáltatások is elérhetőek lesznek a későbbiekben.

Amennyiben rábólintanak a megoldásra a hatóságok, már csak a légitársaságokon múlik, hogy mikor vezetik be a megoldást saját flottájukban. Az angolokat már megelőzte a dubai székhelyű Emirates légitársaság, ahol egy Dubai-Casablanca közt repülő A340-es fedélzetén már engedélyezték a telefon használatát. A légitársaság az egész flottájában tervezi a szolgáltatás bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik