Élet-Stílus

Másfél milliárdan nem jutnak éjszakai világításhoz

Másfél milliárd ember nem jut elegendő világításhoz a Földön. Egy fél évvel ezelőtt indult program célja, hogy olcsó és környezetbarát árammal lássa el a fejlődő országok lakosait, hogy sötétedés után is tudjanak dolgozni és tanulni.

Mintegy 1,6 milliárd ember él éjszakai világítás nélkül szerte a világon. Csak Indiában 78 millióra tehető azon háztartások száma, ahol sötétedés után megáll az élet, ez összesen mintegy 390 millió embert érint.

Fényt az éjszakába!

A világítás nem luxus; közvetlen hatással van az egészségre, a környezetre és a megélhetésre. Áramellátás hiányában sok helyen kerozinnal, gabonamaradványok elégetésével működtetett lámpákkal, vagy tűzzel oldják meg a világítást. Ezt próbálja kiváltani a 2007 őszén indult Lighting a Million Lives (Milliónyi élet megvilágítása) nevű a program, amelyet az Új Delhiben lévő Energia és Erőforrás Intézet (Energy and Resources Institute) koordinál. Ennek célja, hogy segítse a szegényebb térségek lakóit, hogy hozzájussanak olcsó, bérelhető lámpákhoz.

A napelemes, környezetkímélő lámpák sok helyen segíthetnek abban, hogy sötétedés után is lehessen dolgozni és tanulni. Emellett elkerülhető a tüzelőanyag égetéséből származó káros anyag kibocsátás is. Akanksha Chaurey, a program vezetője szerint, amennyiben figyelembe vesszük a lámpák várhatóan több mint 10 éves élettartamát, ezek használatával mintegy 3 tonna széndioxid-kibocsátás kerülhető el. A projekt 2007 szeptemberében indult, de ekkor még csak közel egy millió érintett bevonása volt a cél. Idén februárban viszont tovább bővítették a programot. „Gyakorlatilag mintegy 200 millió lámpával közel egymilliárd ember juthat este is világításhoz. Ez a végső cél” – mondta Chaurey.

Rajendra Pachauri, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke a héten Koppenhágában tartott előadásában dicsérte a fél éve indult napelemes világítási programot. Pachauri hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok csupán az iraki katonai jelenlétre mintegy 12 milliárd dollárt költ havonta, ebből az összegből már jelentős lépéseket lehetne elérni mintegy másfél milliárd ember életkörülményeinek javításában, akik szerte a világon nem jutnak elegendő világításhoz. Az ehhez szükséges összeg a becslések szerint 15 milliárd dollár körül van.

Jelenleg a program csak tíz indiai falura terjed ki. Mindegyik faluközösség 7500 dollárt kapott az 50-50 világítóeszköz és a központi napelem beszerzéséhez és üzembe helyezéséhez. A falvak egy része Kalkutta, másik része Új Delhi közelében van. A központi napelem segítségével a falusiaknak nagyjából ugyanannyiba kerül a lámpák bérlése és üzemeltetése, mint amennyit a háztartások jelenleg is költenek a lámpákat működtető üzemanyagra. A szervezők támogatókat keresnek a lámpavásárláshoz és a program kiterjesztéséhez.

„Reméljük, hogy a jövőben sok vállalat és magánszemély is segíti majd a beszerzési költségek fedezését. Már jelentkeztek nagyvállalatok és kormányok is a program támogatására. A világ egyik legnagyobb pénzügyi szervezete, a HSBC, valamint a mexikói és a maldív kormány is elkötelezték magukat a program mellett” – tette hozzá az IPCC vezetője.

Nem ez az első kezdeményezés

A napenergia hasznosítása a fejlődő országokban nem új ötlet, viszont eddig még nem sikerült széles körben megvalósítani. 1990-ben Electric Light Fund (SELF) (Elektromos Világítási Alap) néven indult egy hasonló program, amely azóta a SELCO elektronikai vállalat profitorientált tevékenységévé vált. A SELF nem csak világítást, hanem egyéb napenergia-hasznosításon alapuló szolgáltatást is nyújt, mint például televízió, rádió, internet, hűtőszekrény működtetése. Egész falvakra kiterjedő ilyen jellegű program jelenleg Nigéria északi részén működik, de kisebb projektek Beninben és Ruandában is indultak. A SELCO Indiában eddig mintegy 80 ezer napelemtáblát telepített. Összesen több ezer ember jut ily módon elektromos áramhoz.

A SELCO szerint a nagy széndioxid-kibocsátó vállalatok számára megoldást jelenthet ez a program, hiszen a projekt támogatásával jóváírhatják a saját széndioxid-kibocsátás csökkentésüket. Viszont a londoni központú kibocsátási kvótakereskedelemmel foglalkozó hivatal szerint a SELCO-program hivatalosan nem tartozik a széndioxid-semleges beruházások közé, ahhoz ugyanis számos előírásnak meg kellene felelnie. A kibocsátás kiváltásban támogatott projekteknek, beruházásoknak például jelenleg olyanoknak kell lenniük, amelyek az adott támogatás nélkül nem valósulhattak volna meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik